Gay Gospel

De Gay Pride roept bij mij vooral beelden op van extravangte mannen in veel te kleine broekjes. Zanger Carl Bean liet met Born This Way als één van de eersten zien dat je niet als homo in schaamte en verborgenheid hoeft te leven, maar juist trots kunt zijn omdat je anders bent. Deze Zin&songwriter gaat over de Born This Way die niet van Lady Gaga is.


See video

In de vorige Zin&songwriter schreef ik over Lady Gaga als theoloog in haar nummer Born This Way. Dat nummer deelt titel en boodschap met de discoklassieker van Carl Bean, maar is een compleet ander nummer. Toen Born This Way in 1977 uitkwam (opnieuw, een andere zanger had het twee jaar eerder al uitgebracht), was het het eerste mainstream gay anthem (voor YMCA en It’s Raining Men (die trouwens ook allebei een christelijke ondertoon hebben, getuige het Hallelujah van It’s Raining Men en YMCA dat staat voor Young Men’s Christian Association)). Carl Bean bracht de plaat uit bij het befaamde Motown label.

De Born This Way van Carl Bean zit al net zo vol theologische verwijzingen als die van Lady Gaga. Zowel tekstueel als muzikaal is het nummer in wezen een gospelnummer.

You call me strange ‘cause you don’t understand
God’s role for me in life’s overall plan
I’ve learned to hold my head up high
Not in scorn nor disgrace
Doin’ my thing individually
Entwined with this human race

Now I won’t judge you – don’t you judge me
We’re all the way nature meant us to be

De mededeling niet over de ander te oordelen en zelf ook niet veroordeeld te willen worden klinkt als verwijzing naar bekende woorden van Jezus: “Oordeel niet, opdat er niet over jou geoordeeld wordt.”

Over die laatste zin (We zijn allemaal zoals de natuur ons bedoeld heeft) wil ik zelf ook nog graag wat zeggen. Ik ben het er niet helemaal mee eens. We moeten homo’s niet respecteren omdat de natuur het zo gewild heeft. Ze verdienen sowieso respect, ongeacht de oorzaak van homoseksualiteit. Maar het is wel een mooi weerwoord tegen mensen die menen dat homoseksualiteit tegennatuurlijk is.

De meeste homoseksuelen ervaren helemaal niet dat ze hun natuur geweld aandoen als homo. Hun homoseksualiteit ervaren ze juist als deel van hun natuur. De meeste brave homo’s die trouw zijn aan één partner herkennen zich totaal niet in wat de apostel Paulus schrijft over ‘mensen die de natuurlijke omgang hebben verlaten en zijn ontbrand in hartstocht voor elkaar.

Zij hebben helemaal geen natuurlijke omgang verlaten. Ja, misschien die homo’s die met iemand van het andere geslacht getrouwd zijn in de hoop zo van hun gevoelens af te komen, die hebben misschien het gevoel dat ze bijzonder onnatuurlijk bezig zijn.

Ik was geschokt om vorige week een Amerikaan te spreken die glashard beweerde dat homoseksualiteit een keuze was en geen deel van iemands identiteit. Ik vertelde hem over de belangrijkste organisatie van mensen die zeggen ex-gay te zijn, Exodus International. Twee van de oprichters, die dus zeiden bekeerd te zijn van hun homoseksuele levensstijl en getrouwd waren met vrouwen, werden verliefd op elkaar toen ze het rond rondtrokken om te vertellen hoe ze genezen waren van hun homoseksualiteit. De twee werden heel gelukkig met elkaar als ex-ex-gays (ondanks pijnlijke scheidingen van hun vrouwen), maar Exodus International bleef stug doorgaan met het aanbieden van therapie om van homoseksualiteit te genezen.

Tot voor kort. De directeur van Exodus International maakte namelijk onlangs bekend dat 99,99% van de mensen die zij als organisatie behandeld hadden helemaal niet veranderd is van seksuele oriëntatie en dat zij als organisatie het opgegeven hebben om dat te proberen.

Carl Bean werd door zijn pleegouders op twaalfjarige leeftijd naar therapie gestuurd omdat hij verteld had dat hij op jongens viel. Hij voelde zich door die therapie zo afgewezen dat hij probeerde zelfmoord te plegen.

I love you, I love you
And even you – born this way – yeah
I’m tellin’ y’all one more time
I was born this way, proud to tell it
I was born this way
Gonna shout it, tell the world about it
I was born this way

I’m happy, I’m carefree and I’m gay

Dit is de taal van een vurig gospelnummer. Ik schaam mij het evangelie niet, zegt (kom er maar in) Paulus. Ik schaam me niet voor wie ik ben en waar ik in geloof, zegt Carl Bean. Dat is een trots die heel anders is dan die van de hoofdzonde Superbia.

De cirkel is helemaal rond als we kijken wat er van Carl Bean (die het nummer trouwens niet zelf schreef) geworden is:

Carl Bean de bisschop

Jawel, hij is dominee geworden, bisschop zelfs. Aartsbisschop Carl Bean heeft een eigen kerkgenootschap gesticht, de Unity Fellowship Church Movement

Daarin kunnen alle mensen van alle kleuren (vooral Afro-Amerikanen die de witte homovriendelijke kerken vaak te saai en te wit vinden) samen zichzelf zijn en God daarvoor danken en loven. En als ik de tekst leest van I Was Born This Way denk ik: een geboren predikant. Een idee voor Lady Gaga als haar carriere (hopelijk) in het slop raakt?

De Gay Pride komt er weer aan, met op 5 augustus een Gay Pride Kerkdienst. Mag ik nog een verzoeknummer opgeven, of kan dat niet met kerkdiensten?

Ruben Altena
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *