Gast Zinweb Café in nieuwe Kloosterserie

Hoe vinden we rust in ons hectisch bestaan? Kun je nog kwetsbaar te zijn in deze harde tijd? Op 18 januari start een nieuwe kloosterserie van omroep RKK waarin presentator Leo Fijen met dit soort eigentijdse vragen te rade gaat bij kloosterlingen in binnen- en buitenland. De serie wordt vanaf vandaag wekelijks uitgezonden op zaterdag om 18.00 uur op Nederland 2. Vanavond een portret van Holkje van der Veer, die woensdag te gast is bij Zinweb Café in Amsterdam.

In deze nieuwe serie van de RKK neemt Leo Fijen elke aflevering een vraag mee het klooster in waar mensen in de buitenwereld mee worstelen. Vragen die in de kloostergemeenschappen ook spelen en waar ze vaak een geheel eigen kijk op hebben ontwikkeld. Fijen: “Voor het eerst in vijf jaar trek ik weer langs een aantal kloosters in Nederland en Vlaanderen, omdat daar het leven gezocht wordt in zijn meest pure vorm. Ik doe dat ook omdat ik heel graag de levenslessen van mannen en vrouwen in abdijen terug wil geven aan de hedendaagse samenleving.”

Aflevering 1: ‘De hipste non van Nederland’
Als eerste deelt de jongste dominicanes van Nederland, Holkje van der Veer (53) haar kijk op kwetsbaarheid. Allereerst de kwetsbaarheid van haar eigen lichaam door de genetische afwijking ‘het syndroom van Marfan’ (kleine longen en buitengewoon lange ledematen). “Ik ben altijd een godzoeker geweest maar doordat ik weet dat mijn leven onder druk staat wil ik vandaag een zinvol leven, leven”, aldus de ‘hipste non van Nederland’ en schrijfster van het boek Verlangen als antwoord.

Over de kwetsbaarheid van het kloosterleven zegt de dominicanes uit het klooster in Huissen: ”Vaak krijg ik de vraag met hoe velen (broeders en zusters) zijn jullie nog? Alsof ik in een monument woon! Het zou toch doodzonde zijn als er een einde komt aan het kloosterleven.”

Reserveer een plaatsje bij het Zinweb Café op 22 januari, waar naast Holkje van der Veer ook Tim van der Vliet te gast is. Meer informatie vind je hier.

Foto: Piroschka van der Wouw/RKK

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *