Franciscus I: eenvoudig, conservatief, sociaal bewogen

‘De man die nooit lacht’, werd hij in Argentinië soms genoemd. Maar dat deed de voormalige aartsbisschop Jorge Bergoglio gisteravond nu juist wel, en hij won er de harten van rooms-katholieken wereldwijd mee. Toch is de nieuwe paus – die zichzelf Franciscus I noemt – niet onomstreden, aldus Trouw. Zo wordt hij beticht van betrokkenheid bij de militaire dictatuur in Argentinië. De meeste geluiden van analisten en bekende katholieken zijn echter positief.

De RKK deed uitgebreid verslag van de avond in het Pausjournaal (bekijk de aflevering hier), met live vanaf het Sint Pietersplein Wilfred Kemp en Vaticaan-kenner Stijn Fens. In de studio bespreken Maria Martens, Marcel Poorthuis en Antoine Bodar de nieuwe paus, zijn woorden en verleden, en de kerkelijke en maatschappelijke context. Ze gaan onder andere in op wat zijn verkiezing betekent voor de toekomstige koers van de Kerk.

Antoine Bodar noemt Franciscus een aanvulling op de “professorale” Benedictus. Hij verwijst naar het feit dat Franciscus eens de voeten waste van aids-patiënten. “Hij is doctrinair conservatief, maar sociaal zeer bewogen.”

Bron: Trouw, RKK
Foto: Aibdescalzo/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *