Flirten met God in Vezelay

NPB-voorganger Ivo de Jong organiseert van 30 maart tot 4 april een reis naar Vezelay met als thema: ‘Flirten met God’. Lees hieronder wat u deze reis kan verwachten. Opgeven of meer weten? Klik hier.

Vézelay ligt bij de rivier La Cure. De huizen waarin we verblijven liggen direct aan het soms woest stromende, en dan weer onschuldig kabbelende water. In de stroom steekt soms even een kei de kop boven water – en als je geluk hebt zie je er een vogeltje landen, om er eventjes een standpunt op in te nemen.

In de kerk van Vézelay heeft Rostropovich, de beroemdste cellist van de afgelopen eeuw, de volgens velen mooiste muziek ooit vertolkt – Bach’s cellosuites.

Maar Rostropovich was niet de eerste voor wie Vézelay een heilige plek was: dat hadden holbewoners, Kelten, Romeinen en Franken ook bespeurd. Het klooster werd special daar gebouwd; Maria Magdalena zou er haar rustplaats hebben gekozen, de camino naar Santiago begint er; de grootsten en kleinsten verzamelden er zich en haalden daar inspiratie uit.

Tegenwoordig valt het niet mee nog in die heiligheid te geloven. De lagen waarop je staat lijken allemaal tijd- toevals- en plaatsgebonden. Misschien was het vroeger, in de bloeitijd van Vézelay, gemakkelijker: de dragende verhalen werden door machtige dogma’s en groepen bevestigd. Wij hebben alleen nog onze beleving – en die wordt in Vézelay overvloedig gestimuleerd door de uitbundige vormen van middeleeuwse kunst aldaar. En we hebben de meer bij onze tijd passende subtiele aanwijzingen in moderne kunst zoals van de schilder Barnett Newman. Zijn Onement dat doet denken aan de rivier de Cure die het landschap doormidden snijdt. Maar “onement” komt van atonement – verzoening. Voor Newman was de lichtblauwe grens niet alleen scheiding, maar ook een verbindmiddel tussen oevers. Het besef van afgescheiden zijn kan leiden tot eenzaam verlangen; de voorwaarde tot de ervaring van wezenlijke eenheid. Kunstenaars van nu zoeken, mede namens ons, naar dergelijke heilige plekken en verbinding; naar een ogenblik van eeuwigheid (‘Onement’) in een woest stromende werkelijkheid. Naar een uitstekende rots in de rivier, naar uitzicht of harmonie, naar een manier van spreken.

Ivo de Jong zal deze week (naast Rostropovich) diverse hedendaagse kunstenaars presenteren die breekbare momenten van inzicht; van rust, introspectie en transparantie zochten, en vonden. Het is kwetsbare kunst op de grens van waarheid en waan, wijsheid en cynisme. Misschien zijn sommige kunstenaars (Giacometti, Rothko, Newman, Jawlensky) de priesters en profeten van nu.

Vézelay biedt een inspirerend decor. Op deze eeuwenoude plek vinden we zin in de moeizame zoektocht van de abstracte moderne kunst, én ook in de uitbundige sacrale kunst van onze middeleeuwse voorouders.

In Vézelay zijn is flirten met God, in oude en in nieuwe gedaanten. Of je nou gelooft of niet.

De prijs van een workshop, die duurt van zondag 30 maart tot vrijdag 4 april, hebben wij zo laag mogelijk gehouden, namelijk 395 euro, inclusief verblijf in een 2-persoonskamer, vol pension, begeleiding en de diensten van een kok.

Opgeven? Of meer info over de verblijfplaats? Klik hier.

Ivo de Jong
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *