Filosofie voor op de werkvloer

Wat heb je aan Machiavelli of John Stuart Mill tijdens de voorbereiding van een vergadering? In ‘Goudmijn van het denken’ leggen filosofen Marli Huijer en Frank Meester de link tussen filosofie en beroepspraktijk. 

Huijer en Meester selecteerden fragmenten van uiteenlopende denkers en verbinden deze met onderwerpen als macht, vrijheid, assertiviteit, groepsdruk, gelijkheid, voortreffelijkheid of duurzaamheid.

Filosofen uit de tv-serie ‘Durf te denken’ worden behandeld, waaronder Jean-Paul Sartre. Waarom?
Huijer: “Sartre zegt dat we eigenlijk nog niets zijn. We zijn onbepaald. Om iets te zijn moet je keuzes maken en iets doen. Uiteindelijk ben je dat wat je van je leven maakt: de som van je daden.”

Meester: “Dat idee spreekt me aan: geen smoesjes. Daarnaast is jouw keuze ook een keuze voor andere mensen en voor de hele samenleving. Hij zet de zaken op scherp. Door Sartre ben ik op een dag gestopt met vlees eten.”

Het is radicaal. Als ons leven mislukt, is het dan ook onze ‘eigen verantwoordelijkheid’?
Huijer: “Voor mij gaat hij daarin te ver, want niet iedereen heeft dezelfde mogelijkheden of talenten. En sociale omstandigheden spelen ook een rol. Maar binnen je mogelijkheden kun je wel proberen zelf de regie te nemen.”

Meester: “Sommige mensen kunnen overigens heel goed van hun zwakten of handicaps hun kracht maken. Neem Lou Reed: dat is geen grote zanger maar daar heeft hij juist zijn kracht van gemaakt.”

Wat kunnen nog we van de oude Grieken leren?

lees verder op: HUMAN.nl

 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *