Filosoferen met kinderen

Kinderen leren tijdens het opgroeien logisch te denken. Ze leren ook het verschil tussen fantasie en werkelijkheid. Zodra ze volwassen zijn schijnt de wereld behapbaar: er zijn antwoorden op alle vragen. De wereld is wetenschappelijk verklaarbaar, duidelijk en zwart-wit.

Maar toen ze jonger waren wilden zij nog wel eens vraagtekens zetten bij de dingen. “Waar komen we eigenlijk vandaan? Wat is dat eigenlijk: dood gaan? Waarom kun je maar met een vrouw tegelijk trouwen? Had ik ook uit andere mensen geboren kunnen worden? Hoe weten we dat 1+1=2 waar is?”

Deze oorspronkelijke openheid en nieuwsgierigheid kunnen we makkelijk de kop indrukken door te zeggen: Dat is nou eenmaal zo en zo. Maar wat zonde! 

Filosoferen geeft kinderen de ruimte om zelf vragen te durven stellen bij het vanzelfsprekende en filosoferen is een aanmoediging om het lef te hebben te accepteren dat er soms geen antwoord bestaat. De wereld is niet zwart wit. Maar grijs. Of kleurrijk. 

Sabine Wassenberg en Maaike Merckens van WonderWhy vertellen over hun bevindingen tijdens het filosoferen in de klas. 

Ed Weijers zal ingaan op verspreiding, onderzoek en ontwikkeling van het filosoferen met kinderen.

Twee scholieren zullen een korte presentatie geven van een boekje dat zij hebben geschreven.

Minisymposium Filosofie en spiritualiteit

vrijdag 8 juni 13.30-16.30
Locatie: Leiden, Van Wijckplaats 2, zaal 002.
Kosten: € 5,00; studenten en medewerkers UL gratis.

Meer informatie: h.w.sneller@hum.leidenuniv.nlVoorafgaande registratie is niet vereist, maar wordt wel op prijs gesteld.Bron artikel: linkBron foto: link

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *