Films en uitvindingen – op naar een duurzame wereld?!

In een wereld waar het nog niet altijd te verdedigen is dat het überhaupt belangrijk is om iets te ondernemen voor een duurzame wereld, komen er soms ook berichten in het nieuws die hoopvol maken. Uitvindingen, maar ook op het grote doek komen er signalen die anders doen vermoeden. It’s all a matter of perspective… in the eye of the beholder?

Uitvinding uit de Achterhoek

Zo bijvoorbeeld deze uitvinding van twee broers uit de Achterhoek. Hoewel het als een uitkomst voor de portemonnee wordt gebracht, gaat het wel iets verder. Fijn dat je geen gasrekening meer hoeft te betalen als je deze ‘Solar Freezer’ installeert in je woning, maar dat heeft nogal wat consequenties voor de wereld. Waar alles om gas en olie draait, wat zouden uitvindingen als deze teweeg kunnen brengen? Of is het nog te vroeg om na te denken over een wereld zonder oorlogen, zonder machtsmisbruik, zonder onrecht?

Film: Lucy

Zelfs Hollywood brengt films in de grote theaters die met een grote morele ondertoon aan proberen te tonen dat oorlog en chaos niet het gevolg zijn van een goed doordachte overlevingsstrategie. In de film ‘Lucy‘, met Scarlett Johansson en Morgan Freeman en nog te zien in de bioscopen, wordt ingegaan op de evolutie van de hersencapaciteit van dieren en mensen. In de film wordt gesteld dat we nu nog slechts 15% van onze hersencapaciteit gebruiken. En wordt de vraag gesteld wat er zou gebeuren wanneer we dat kunnen brengen naar 20, 40 of zelfs 100%? Zou ons begrip van wat het betekent om mens te zijn veranderen? En hoe verhouden we ons dan tot de wereld, welke rol nemen we in?

Natuurlijk blijft het een film, die zelfs als actiefilm wordt aangekondigd. Het doorsnee uitgaanspubliek dat de bioscoop verlaat klaagt dat er te weinig actie in zat, of dat ze nog nooit zo’n slechte film hebben gezien. Heel goed was hij inderdaad niet, maar er werd wel iets benaderd dat de moeite waard is: namelijk een vertolking van een bijna spiritueel idee, dat het uiteindelijk de tijd is die ons en alles relatief maakt, en dat wanneer we ons vrijmaken van dat beperkende perspectief we één worden met het alles. Niet om onze omgeving te beheersen of alles onder controle te hebben, want dat zijn categorieën die bij onze huidige denkbeelden passen. Maar omdat we inzichten krijgen die nu nog niet eens te bedenken zijn.

Toekomstmuziek of utopie?

Wie zal het zeggen, wat er moet veranderen om tot een werkelijk duurzame wereld te komen? Zullen uitvindingen genoeg veranderingen teweeg brengen? Of moeten we echt toe naar een nieuwe manier van kijken naar de realiteit om tot fundamentele verandering te komen?

Afbeelding:Lucee. via Compfight cc

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *