Filmrecensie: De Hobbit – zinvolle kerstbesteding?

Het is een soort commerciële traditie: het uitbrengen van een kaskraker rondom kerst. En al een paar jaar is dat een film gebaseerd op (een deel van) een boek van Tolkien. We worden dus al zes jaar een fantasie-wereld ingetrokken om met special effects een morele boodschap op ons over te brengen. Een reflectie door Nicole des Bouvrie.

Spoilers? 

Ik denk niet dat het echt mogelijk is om spoilers te geven bij deze film. Iedereen die de vorige twee films heeft gezien, weet waar het op uit zal draaien. En ook als je enkel bekend bent met Lord of the Rings, zal het je nauwelijks verbazen dat hobbits bijzondere wezentjes zijn die tot heel wat meer menselijkheid aan kunnen sporen dan anderen.

Populariteit

Maar waarom kijken we deze film dan massaal? In Amerika heeft hij al 100 miljoen dollar opgebracht en ook in het Verenigd Koninkrijk staat hij bovenaan de lijsten. Ook in Nederland breekt hij records: het beste openingsweekend van 2014 volgens HP/de Tijd. Dat klinkt alsof meer dan enkel Tolkien-fans dit epos bezochten, de slim uitgesmeerde “circa driehonderd pagina’s die J.R.R. Tolkien uitgaf in 1937 over 474 minuten, en regisseur Peter Jackson geeft de laatste pagina’s een sausje dat zowel smaakt naar The Lord of the Rings als computeranimatie.” (bron)

Moreel sausje voor de kerstdagen

Wat trekt ons dan zo aan? Is het de morele saus die over de computeranimatie is gegoten? Een prille liefde die wordt verstoord door jalouzie en dood, waarna de achtergeblevene beseft dat er grotere zaken zijn dan enkel haar eigen emotie en zich weer vol in het avontuur stort?

Of is het de kritiek op het kapitalisme, dat goud ziek maakt en er voor kan zorgen dat je niet meer dat veel betere en nog veel Amerikaanse ideaal van het sterven voor je vaderland na kan streven? Inderdaad, hebzucht is verkeerd, gelukkig wordt dat een enorm aantal keren letterlijk verteld. En weet een kleine hobbit door een leugen (!) en verraad het weer een beetje goed te draaien. 

Om vervolgens ontdaan en eenzaam achter te blijven, bezeten door een ring die hem de rest van zijn leven bezig zal houden. Nee, de moraliteit ligt er dik bovenop, maar wat voor gedrag het precies aanspoort, het zal mij een raadsel wezen.

Afbeelding: Photo by Courtesy of Warner Bros. Picture – © 2014 Warner Bros. Entertainment Inc. and Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *