Film Boyhood – over menselijkheid

De film Boyhood draait inmiddels al een tijdje in filmhuizen en bioscopen. Veel verschillende signalen zijn er over in de pers naar buiten gekomen. Middelmatig, oppervlakkig. De Correspondent roemt de machtige eenheid en de belofte die er in verscholen ligt.

De Correspondent meldt: “Voor zijn schitterende nieuwe film Boyhood filmde regisseur Richard Linklater zijn acteurs twaalf jaar lang. Ogenschijnlijk zonder plot laat hij een jongen volwassen worden. De film gaat daarmee over de voortdenderende tijd, maar ook over het perfecte moment, het moment waarop alles kan veranderen.” (Lees hier het hele artikel.)

Maar tegelijkertijd laat Boyhood ook de menselijkheid zien, die alle tijd markeert. De memorabele momenten, grote momenten, maar ook alle eerste dingen die je in het leven doet. Een eerste kus, een eerste vernedering. 

Alleen al voor de muziek zou je deze film moeten bekijken. Want niet alleen de mensen in de film groeien op, ook de muziek groeit mee. En de muziek maakt dat het zeer eenvoudig wordt om jezelf te verplaatsen: met de opgroeiende jongen, de vader, de moeder, de buren, de vrienden. Wat dan ook. Het is de muziek die je terug laat keren en zelf laat reflecteren over wie jij was, toen. Hoe ben jij gegroeid, veranderd, welke keuzes heb jij gemaakt?

Een bijzondere film dus, op meerdere niveaus. 

Afbeelding: De Correspondent.

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *