Feminisme – meer dan iets voor hoogopgeleide blanke vrouwen?

Al eerder berichtten we op Zinweb over de stem van vrouwen en hoe die nog altijd minder wordt gehoord, zeker als er mannen in de buurt zijn die het allemaal wel beter weten. Dat dit onderwerp nog altijd zeer levendig besproken wordt, maakt ook De Correspondent ons weer eens duidelijk.

Zo schrijft Lynn Berger in De Correspondent: “Het gangbare feminisme vooral heteroseksuele, blanke vrouwen uit de middenklasse lijkt aan te gaan. Dat is problematisch, want voor veel vrouwen met een andere etniciteit of uit een andere sociale klasse, ‘working has little to do with having it all and much more with having food on the table.’”

Feminisme en inkomen?
Want hoewel de achterstand van de vrouw voornamelijk gerelateerd wordt aan lager inkomen en minder hoge posities in de maatschappij, is het probleem veel breder. Het betreft minstens de helft van de wereldbevolking en toch wordt er marginaal over gepraat.

Geweld en het vrouwenlichaam
Geweld kent geen ras, klas, religie, of nationaliteit, ‘but it does have a gender’ – en daar moeten we het, volgens Rebecca Solnit, over hebben. Er zijn genoeg statistieken. Er wordt nog steeds onderwezen dat vrouwen maar moeten leren hoe geen slachtoffer te worden, terwijl mannen vrijuit gaan. 

Het probleem dat het feminisme op de kaart probeert te zetten gaat ons allemaal aan. Het ligt verborgen in onze taal en in de manier waarop we iedereen benaderen. Ons lichaam is nauw verbonden met ons geslacht – of we dat nu willen of niet. En dus is iedereen niet zomaar mens, maar altijd al vrouw of man. De inpact is waarschijnlijk veel groter dan we ons voor kunnen stellen. In negatieve én in positieve zin.

Lees het hele artikel in de Correspondent: “Elke 9 seconde slaat een man zijn vrouw“.

Afbeelding: European Parliament via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *