Feifei, wie niet weg is, is gezien

De IKON zet met het begin van de nieuwe reeks Mensjesrechten haar rijke traditie op het gebeid van jeugddocumentaires voort. Tot en met 15 december kun je kijken naar de verhalen van vijf kinderen die te maken hebben met de rechten uit het VN Kinderrechtenverdrag. Bijvoorbeeld het recht op onderwijs, een veilig thuis, een goede gezondheid en het verbod op kinderarbeid. Vandaag is de eerste documentaire op Ned 2 te zien.

Feifei, wie niet weg is, is gezien, dat vanmiddag om 14.14 uur wordt uitgezonden, is het aangrijpende verhaal van de Chinese Feifei, een achtjarig jongetje dat officieel niet bestaat. Hij is hier illegaal, samen met zijn moeder. Maar hij is ook gewoon een kind, net als zijn vriendje Mees, die het maar raar vindt dat Feifei geen paspoort heeft. Feifei snapt er zelf ook niet veel van, maar hij hoopt dat het Kinderpardon hem de papieren geeft waardoor hij hier mag blijven en eindelijk een gewoon thuis krijgt. Zal het hem lukken?

De overheid negeert nog te vaak de rechten van het kind zoals die officieel in het VN-Kinderrechtenverdrag zijn vastgelegd. Dat zegt Tweede Kamerlid Linda Voortman van Groen Links. Zij was aanwezig bij de première van de IKON jeugddocumentaire over het Kinderpardon die zondag 10 november op Zapp wordt uitgezonden.

Tijdens de première op het Cinekidfestival discussieerden politici, belangenorganisaties én kinderen over de actuele ontwikkelingen rondom het Kinderpardon dat vorig jaar door het kabinet is ingesteld, maar waarvoor veel meer aanvragen zijn ingediend dan verwacht. Staatssecretaris Teeven wil in de Kerstvakantie definitief beslissen welke kinderen alsnog het land moeten verlaten.

Gevreesd wordt dat dit tot schrijnende toestanden leidt, waarbij voorbij gegaan wordt aan het belang van het kind. Dat vindt ook Linda Voortman; zij gaat zelfs verder dan de discussie rondom het Kinderpardon. “Er wordt sowieso niet goed nagedacht over wat er in het Kinderrechtenverdrag staat. Ik ga ervoor pleiten dat echt ieder wetsvoorstel voortaan getoetst wordt aan het verdrag en ik wil eigenlijk vragen aan de Kinderombudsman om daarbij te helpen. En als het niet klopt, dan moet het wetsvoorstel maar worden aangepast,” aldus Voortman.

De documentaire is om 14.14 uur te zien zijn op Ned 2. Later zal hij via deze pagina te zien zijn op Uitzendinggemist.

Bron: IKON/Uitzendinggemist.nl
Beeld: IKON / Feifei, wie niet weg is, is gezien (regie: 
Els van Driel)


Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *