'Fanatisme Republikeinen en Democraten raakt mij'

Zinweb-redacteur Jan Willem Stenvers is momenteel in Washington D.C. om daar met andere studenten Journalistiek de Amerikaanse verkiezingen te verslaan op www.postwashington.nl. Voor Zinweb schreef hij een verslag van een toespraak van Mitt Romney. Wat hier als nationalisme overkomt, zo merkte hij, lijkt ter plaatse iets mooiers.

“One more day! One more day!” De Republikeinen winden er geen doekjes om, Romney is hun held en Obama krijgt nog maar een dag als president van de Verenigde Staten. Bij de rally waar Romney gaat speechen, in Fairfax, Virginia, is het druk, zo druk dat lang niet iedereen bij het theater naar binnen kan. 

Ik sta ook zelf in de rij om de Republikeinse presidentskandidaat te gaan bekijken. Het is de dag voordat de Amerikanen gaan stemmen. De belangstelling is enorm. Een week geleden zat ik middenin een orkaan in New York, genaamd Sandy. Nu zit ik middenin een orkaan in Washington, genaamd Amerikaanse presidentsverkiezingen 2012.

Als de deuren dichtgaan van het theater waar Romney gaat spreken, breekt er een soort ‘survival-of-the-fittest’-strijd los. Er staan ergens rond het theater wat speakers waar alle toespraken van de presidentskandidaat en een aantal Republikeinen te horen zijn, iedereen wil daar zo dicht mogelijk bij zijn. 

De drie mensen waarmee ik bij de rally ben, denken, net als ik, dat het beter is om niet in de meute te blijven staan, maar door te lopen naar de andere kant van het theater. Het blijkt een goede gok. Voor we het weten staan we bij allemaal brede mannen met bomberjacks, ofwel beveiligers. We staan met een handvol mensen op de plek waar Romney aankomt met de auto vlak voor hij het podium opgaat.

Aankomen met de auto blijkt een understatement. Er komt eerst een horde aan politiemensen aan. Vervolgens een aantal auto’s met mannen met een arsenaal aan wapens. En daarna een auto met Ann Romney. Luid gejuich laait op als ze zwaaiend passeert. Daarachter een rits auto’s met geblindeerde ramen,  twee grote persbussen en een kleine aantal busjes waar groot campaign-crew opstaat. Daarachter nog meer politie. Mitt Romney krijgen we niet te zien, wel horen we boven ons hoofd een helicopter. We gokken dat hij de grote parade puur afleiding was en dat hij of al binnen zat, of met de helicopter is gekomen.

Ik ben absoluut niet eens met Republikeinen, maar het fanatisme van zowel Republikeinen als Democraten hier in de Verenigde Staten raakt mij. Het kunnen gillen voor geblindeerde auto’s en twee uur in een rij kunnen staan voor een man, om vervolgens niet eens toegelaten te worden. 

Ik heb me redelijk goed verdiept in de Verenigde Staten en de mensen hier, maar als je hier bent snap je opeens waarom de verkiezingen hier zo massaal zijn en waarom campagnes zo smerig zijn. Republikeinen en Democraten hebben het beste voor met hun land. Ze geloven in de man die de baas van hun land wil worden. Ze aanbidden die man. Zowel Obama als Romney hebben aanhangers die denken dat een van deze twee het grote vrije Amerika, vrij en groot kan houden. Ze zullen er alles aan doen om die man dus ook op de juiste plek te krijgen.

In Europa zouden we deze denkwijze nationalistisch noemen, ik ook. Hier noem ik het mooi, oprecht en ontroerend. Amerika houdt van Amerika en Amerika houdt van zijn leider.

Jan Willem Stenvers

Foto: Het konvooi van Mitt Romney flitst voorbij.

Jan Willem Stenvers
Jan Willem Stenvers is freelance journalist en redacteur van onder andere Doopsgezind NL.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *