Expositie 'Nicolette Bruining, een vergeten pionier'

Rondleiding door leerlingen van het VCL in Den Haag
Het VCL in Den Haag, waar de prinsen van Oranje hun middelbare schoolopleiding kregen, is van oorsprong ‘vrijzinnig protestants’. Net als de VPRO, die vanaf de jaren zestig grensverleggende radio en televisie maakte. Typisch vrijzinnig. Wat is dat precies: vrijzinnig? In deze expositie leggen leerlingen van het VCL dat uit. Aan de hand van zeven panelen gidsen zij u door de wereld die vrijzinnigheid heet. Ze doen dat aan de hand van een ‘vergeten pionier’ uit Den Haag.

Nicolette Bruining was oprichtster van de VPRO. Maar deze kloeke Haagse dame deed ook andere dingen. Ze was pionier van het vrijzinnig onderwijs, verzetsheld in de oorlog en richtte een kerk op: een schuilplaats voor vrijdenkende protestanten. Deze kerk is de locatie waar de tentoonstelling wordt gehouden. U zult horen dat we als Nederlanders van oorsprong geen calvinisten zijn, maar vrijdenkers. Zoals Erasmus, die al in de Middeleeuwen pleitte voor humanistisch geloof. Zijn denken lijkt de oorsprong te zijn van onze typisch Hollandse vrijzinnigheid, die onder meer Spinoza voortbracht, onze ‘tolerantie’ en de VPRO.

Wanneer: zaterdag 10, 17, 24 en 31 maart 2012 (geopend van 12.00 tot 16.00 uur)
Waar: Houtrustkerk, Houtrustweg 1 (hoek Beeklaan), 2562 BE den Haag

Opening door burgemeester Jozias van Aartsen op zaterdag 10 maart om 11.00 uur

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *