Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Menno Simons-lezing door Erik Borgman

5 november 2016 @ 15:00 - 17:00

Erik Borgman

Hoogleraar en theoloog Erik Borgman neemt de vijfde editie van de Menno Simons-lezing voor zijn rekening. Onder de titel ‘met open handen – de reformatie van de 21e eeuw’ blikt Borgman vooruit op de herdenking van 500 jaar reformatie, om van daaruit een lijn te trekken naar de huidige tijd.

‘Ik zou niet in de leerstellige zin willen spreken over de reformatie’, vertelt Borgman. ‘Maar over de reformatie als een veelheid van verandering in een tijdvak waarin er heel veel revolutionair verschoof. Ik zou graag de verbinding tussen dat tijdsgewricht en onze tijd als aanknopingspunt willen nemen en beweer dan niet dat we een nieuwe Luther of een nieuwe Menno nodig hebben, maar dat we ons zouden moeten afvragen wat wij nu als stellingen zouden willen verdedigen of waarvoor wij ons nu van huis en haard zouden willen laten verjagen en een onveilig leven zouden willen leiden.

Voor mijzelf gaat het dan om de overtuiging dat we een Europa van het poneren en het beheersen, een Europa van de gastvrijheid en de gemeenschap nodig hebben. De reformatie van de 21ste eeuw mag niet uitlopen op (godsdienst)oorlogen, zoals de reformatie van de 16de eeuw. Voor het zoeken naar een nieuwe vrede geeft het christendom belangrijke aanzetten.’

De Menno Simons-lezing is een initiatief van de Algemene Doopsgezinde Sociëteit, de overkoepelende organisatie van de Nederlandse doopsgezinde gemeenten. Met de lezing wil zij kerk en wereld bij elkaar brengen rondom een thema dat past bij de doopsgezinde identiteit. De lezing is vernoemd naar de Nederlandse kerkhervormer Menno Simons, grondlegger van de internationale doopsgezinde geloofsgemeenschap. De voorgaande lezingen werden gehouden door achtereenvolgens Abram de Swaan, Louise Fresco, Hans Achterhuis en Maurits Groen.

Erik Borgman (1957) is lekendominicaan en hoogleraar publieke theologie aan Tilburg University. Daarnaast is hij benoemd als visiting professor op de wisselleerstoel Vrijzinnige Theologie van het Doopsgezind Seminarium. In die functie houdt hij zich bezig met de wisselwerking tussen religie, cultuur en maatschappij en doet hij onderzoek naar ´Tradities van toewijding en de toekomst van de kerk´. Borgman is een van de meest spraakmakende theologen van Nederland. In 2008 selecteerde opiniemagazine Vrij Nederland hem zelfs als een van de meest innovatieve denkers van Nederland en in 2012 werd hij uitgeroepen tot Theoloog van het jaar.

Foto: doopsgezind.nl

Gegevens

Datum:
5 november 2016
Tijd:
15:00 - 17:00
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, , , ,

Organisator

Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
Website:
http://www.doopsgezindenleeuwarden.nl/

Locatie

Doopsgezinde Gemeente Leeuwarden
Wirdumerdijk 16
Leeuwarden, Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.doopsgezindenleeuwarden.nl/