Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Hannah Arendt – de mens als tussenpersoon

16 oktober 2016 @ 11:00 - 13:00

- €7,50
Hannah Arendt

Als politiek filosoof dankt Hannah Arendt haar wereldwijde vermaardheid wel het meest aan haar ontmaskering van het kwaad. Dat het zich namelijk vaak juist niet manifesteert als het monster dat men verwacht, maar dat het doodgewoon en vrijwel onopgemerkt onder ons is. Wat zij noemt: de banaliteit van het kwaad.

Maar zij plaatst dit vervolgens in een veel breder kader. Zij ziet het samenkomen van mensen als een belangrijke daad, namelijk om de ruimte open te houden waarin mensen fouten kunnen maken. Hoewel zelf niet religieus, ziet zij het verval van religie (en het wegvallen van nationale staten), als een verlies aan concreetheid. Arendt is bezorgd dat waarden voor gewone burgers te abstract zullen worden. Dit gevoel heeft zij ook als het gaat om de moderne ontwikkeling van mensenrechten. Dat die te ver af zullen komen te staan van het individu en ook veel te weinig zullen zijn ingebed als onderdeel van het dagelijks leven.

Het is de rode draad in haar denken: dat filosofen er niet (meer) in slagen datgene wat zij bedenken terug te brengen en te vertalen naar het leven van gewone burgers. Daarom bepleit zij – onder veel meer – het vertellen van verhalen. Wat men ook bedenkt het moet voor het goede verstaan in een verhaal passen. Zo wil ze het leven van de geest, waar mensen door filosofie en religie van vervreemd zijn geraakt, terugbrengen in het dagelijks leven. De mens die de terugtrekkende beweging oefent als het spirituele kenmerk van waarachtige overdenking. Het is het geboorterecht van de mens om zijn eigen verhaal telkens weer opnieuw te beginnen door het anders en nieuw te vertellen. Om een nieuw begin te maken.

(Lezing door Heine Siebrand ter gelegenheid van de 110e geboortedag van Hannah Arendt)

Meer informatie en kaarten bestellen via de website van De Vrije Gemeente.

Beeld: uit theatervoorstelling ‘Amor Mundi’, Théâtre Océan Nord, Bruxelles. Copyright foto: Serge Gutwirth

Gegevens

Datum:
16 oktober 2016
Tijd:
11:00 - 13:00
Kosten:
€7,50
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
, , , ,
Website:
http://www.vrijegemeente.nl/2016/10/hannah-arendt-de-mens-als-tussenpersoon

Organisator

VG Amsterdam
Website:
https://www.vgamsterdam.nl/

Locatie

De Nieuwe Liefde
Da Costakade 102
Amsterdam, Noord-Holland 1053 WP Nederland
+ Google Maps
Website:
www.denieuweliefde.com