Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Girardlezing – De duivel is een scenarist

4 november 2016 @ 14:30 - 17:00

Girardlezing met Willem Jan Otten

René Girard was zijn leven lang geïnteresseerd in het problematische van menselijke verhoudingen. Daarbij schroomt hij niet woorden te gebruiken die we maar al te goed kennen uit de christelijke traditie zoals ijdelheid, trots en afgunst. Verwant hieraan is de 17de eeuwse notie “staatzucht”, waarvan het Woordenboek der Nederlandse Taal de omschrijving geeft: “hevige begeerte naar eer en aanzien, voorzoover deze verbonden zijn aan een hooge positie, het bekleeden van hooge waardigheden.”

In deze tweede Girardlezing, waarin literator Willem Jan Otten filosoof Hans Achterhuis opvolgt, bespreekt Otten enkele beslissende scènes, zowel uit het oeuvre van Girard als o.a. van Joost van den Vondel. Beslissend niet alleen voor de staatzuchtige Lucifer maar ook voor een Russische peuter, voor de apostel Petrus, en voor de moderne lezer die – nolens volens – deelt in de 21ste eeuwse ‘crisis van de vrije wil’.

Willem Jan Otten zal proberen om uit de bijna gezonken boedel van ons Joods-christelijke cultuurgoed het onverteerbare begrip erfzonde te redden. Dit woord heeft een actuele en indringende betekenis in de visie van Girard, namelijk de basiseigenschap van de mens, mimetische begeerte. In de ogen van Willem Jan Otten (die naar eigen zeggen het denken van Girard ‘nooit helemaal te boven is gekomen’) vormen erfzonde en vrije wil dan ook twee kanten van één medaille. Je komt niet van de erfzonde af; je kunt er, wie weet, wél tegenin denken.

Programma
14:30 Welkom door dagvoorzitter Els Launspach
14:40 Girardlezing door Willem-Jan Otten
15:30 Reacties door Renée van Riessen en Johan Koppenol
16:00 Zaaldiscussie
16:30 Borrel

Gezien het beperkte aantal plaatsen graag van te voren reserveren door een email te sturen naar
info@girard.nl

De Girardlezing wordt georganiseerd door de Girard Studiekring in samenwerking met de Goldschmeding
Chair, Centrum Èthos van de Faculteit Geesteswetenschappen van de Vrije Universiteit en De Nieuwe
Poort.

Gegevens

Datum:
4 november 2016
Tijd:
14:30 - 17:00
Evenement Tags:
, , ,

Organisator

Girard Studiekring

Locatie

De Nieuwe Poort Amsterdam
Claude Debussylaan 2
Amsterdam, Nederland
+ Google Maps