Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Collegereeks Spiritualiteit en Arbeid

7 februari 2017

- €1.300 – €400
Collegereeks Spiritualiteit en Arbeid, Titus Brandsma Instituut

Op woensdag 25 januari 2017 start er een collegereeks met als thema ‘arbeid’. In dit collegeblok wordt de relatie tussen spiritualiteit en arbeid vanuit verschillende perspectieven en denkwijzen belicht. In de (religieuze) traditie is deze relatie – contemplatie en actie – op verschillende wijzen gearticuleerd en vorm gegeven. Vragen die we ons voor de hedendaagse praktijk hierbij stellen zijn:

‘Welke invloed hebben spiritualiteitstradities gehad op het denken over en de betekenis van arbeid?’

‘Kan vanuit spiritualiteit een kritiek worden geformuleerd op arbeid – arbeidsomstandigheden,
arbeidsverhoudingen, beloning en waardering van arbeid, de dynamieken op de arbeidsmarkt, etc.?’

Deze, en andere, vragen staan in de colleges centraal.

Het programma bestaat uit gastcolleges, waarbij iedere week een andere spreker vanuit zijn of haar terrein van expertise over arbeid zal spreken. De colleges worden ingeleid en ingekaderd binnen het thema door Herman Westerink.

In het eerste college zal Herman Westerink de thematiek inleiden door het te plaatsen in de traditie. Via modellen van actie en contemplatie en de theorie van Max Weber over ascese en kapitalisme zoeken we aansluiting naar de hedendaagse samenleving.

Op 1 februari staat de rol van werk voor de geestelijke weg centraal. Anne-Marie Bos zal aan de hand van de Karmelregel en andere voorbeelden deze rol verder verkennen.

Het derde college op 8 februari, getiteld ‘Arbeid als geleefde spiritualiteit’, staat in het teken van spirituele praktijken. Peter Nissen zal hiervan enkele voorbeelden, deels ontleend aan het werk van Meredith McGuire, bespreken.

Op 15 februari staat de Latijns-Amerikaanse bevrijdingstheologie centraal. Jorge Castillo Guerra bespreekt de rol van de jezuïet Ignacio Ellacuria in het kritisch denken over werk.

Spiritualiteit in de hedendaagse economie is het thema van het vijfde college op 8 maart. In het voetspoor van de economen Luigino Bruni, Asselsandra Smerelli en Helena Lopes verkent Toine van den Hoogen vragen naar gratuïteit in economische relaties.

In het zesde en laatste college op 15 maart dagen Inigo Bocken en Herman Westerink uit om, analoog aan de denkwijze binnen de Moderne Devotie, arbeid op te vatten als vorm van contemplatie. Dit college zal door Herman Westerink worden afgesloten met een terugblik op de hele serie colleges.

De collegereeks is eventueel uit te breiden met het middagprogramma, waarin u in een groepsgesprek het thema verder
verkent en toespitst op uw eigen praktijksituatie.

De kosten voor het volgen van de volledige module bedragen € 1300. U heeft hiermee toegang tot het ochtend- en middagprogramma, de mogelijkheid om een tentamen af te leggen en een certificaat te ontvangen.

Wilt u alleen de colleges in het ochtendprogramma volgen, dan bedragen de kosten € 400. U vindt het precieze programma en de aanmeldingsformulieren op onze website www.schoolvoorspiritualiteit.nl, onder het kopje “Opleiding Maatschappelijke Spiritualiteit”.

U kunt ook altijd contact opnemen met de studiesecretaris, Wendy Litjens: telefoon 024-3612124 of
e-mail schoolvoorspiritualiteit@titusbrandsmainstituut.nl

Gegevens

Datum:
7 februari 2017
Kosten:
€1.300 – €400
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
, ,
Website:
http://www.titusbrandsmainstituut.nl

Organisator

Titus Brandsma Instituut
Website:
http://www.titusbrandsmainstituut.nl

Locatie

Titus Brandsma Memorial
Stijn Buysstraat 11
Nijmegen, 6512 CJ
+ Google Maps