Ethische discussie over spanning tussen mens en natuur

De dijkverlegging in Lent en de natuurontwikkeling in de Millingerwaard: in en rond Nijmegen is de spanning tussen cultuur, economie, veiligheid aan de ene kant en natuurbehoud aan de andere kant duidelijk voelbaar. Al deze aspecten zijn belangrijk, maar welke ethische ideeën spelen een rol bij de onvermijdelijke keuzes?

Op film opgenomen statements vormen het startpunt voor gesprekken tussen filosofen, ethici, beleidsmakers, actievoerders en bèta-wetenschappers over dilemma’s die in de omgeving van Nijmegen spelen. Deze discussie van het Soeterbeeck Programma en het Centrum voor Ethiek van de Radboud Universiteit Nijmegen vindt plaats op woensdag 7 december 2011 van 20.00 – 22.00 uur in de Aula van de Radboud Universiteit Nijmegen, Comeniuslaan 2.

Hoe creëren we nog meer ruimte voor de rivier? Kun je met een groene, duurzame economie geld verdienen? Zoals het Groene Hert, het duurzaamheidsplatform van Nijmegen, probeert? Wat is de verantwoordelijkheid van de burger als het gaat om het geven van ruimte aan de rivier? Begint een beter milieu echt bij jezelf of ligt hier een taak van de overheid? Moet je de natuur temmen of beheersen?

Sprekers

Toine Smits, hoogleraar Watermanagement RU;
Marcel Becker, ethicus RU;
Martin Drenthen, filosoof RU;
Wouter Helmer, actievoerder en mede-initiator van de Millingerwaard;
Kirsten Kuipers, coördinator programma Duurzame ontwikkeling RU;
Ben Dankbaar, hoogleraar Management en toepassing in bètawetenschappen aan de RU.
René Jansen, procesmanager via projecten duurzaam bouwen betrokken bij het Groene Hert.
Evert van der Zweerde, hoogleraar Politieke filosofie RU.

Deelname € 9,50 | medewerkers en alumnipashouder RU € 7,- | studenten gratis

Meer informatie en inschrijven op www.ru.nl/sp/temmen

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *