Erfgoed Franciscanessen: leef met aandacht!

De Zusters Franciscanessen van Oirschot hebben zich vierhonderd jaar bezig gehouden met grote vragen als: zou ik met minder kunnen? En: wat kan ik betekenen voor een ander? Hier vertellen de zusters wie ze zijn en wat ze mee willen geven aan toekomstige generaties: leef met aandacht.

Wat deden de zusters?

De zusters vingen daklozen en vluchtelingen op, deden vormingswerk voor de kerk, gingen op missie naar Brazilië, verzorgden zieken en ouderen en gaven aandacht aan achterstandswijken. Ze boden een toevluchtoord voor mensen die op adem moesten komen. Ze gaven les op scholen en stichtten internaten. Door niet te kiezen voor het huwelijk, maar voor een baan in het onderwijs en les te geven aan meisjes, droegen ze actief bij aan de emancipatie van de samenleving. Werkende vrouwen en onderwijs voor meisjes waren in die tijd namelijk nog verre van vanzelfsprekend.

Het combineren van liefdadigheidswerk met maximale aandacht voor het spirituele werd door veel zusters als een grote uitdaging ervaren. Het was in feite een dubbele dagtaak. Dat was wennen, maar leverde ook veel op. Door voort te zetten waar Franciscus mee was begonnen, ontstond er een diepere, rijkere beleving van gemeenschap.

Wat is de boodschap van de zusters?

De zusters willen met hun erfgoed een moreel kompas meegeven aan de samenleving. Met een boek, de didactiek en deze prachtige website willen ze een wegwijzer bieden om antwoord te vinden op vragen als: 

– Durf jij je eigen weg te gaan
– Durf je afwijkende keuzes te maken en deze ook kenbaar te maken?
– Zou je met minder kunnen?
– Waar kun je zonder en wat betekent dat voor jou en voor anderen?
– Durf je te luisteren naar jezelf?
– Laat je je leiden tot wat je werkelijk motiveert en drijft?
– Heb je respect voor de natuur?
– Wat kun je zelf bijdragen aan een mooie en gezonde wereld?
– Heb je oog voor een ander?
– Reageer je op mensen in nood?

Dit erfgoed is een kiem. Een kiem voor in de vruchtbare aarde. Geef het aandacht en het zal groeien!

Vrede en alle goeds!

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *