Erfenis Europa (1)

De joodse traditie kent de gewoonte een geestelijk testament op te stellen, waarin iemand kenbaar maakt wat hij of zij belangrijk vindt om aan de volgende generaties door te geven. Een prachtige traditie. Welke legaten zijn de moeite waard om in dat testament opgenomen te worden? Christiane Berkvens-Stevelinck, em. hoogleraar Europese cultuur aan de Radbouduniversiteit Nijmegen, schreef er een boek over: Erfenis Europa. Toekomst van een stervende zwaan (Skandalon 2012).

Dit geestelijke testament bevat negen legaten, negen begrippen waarop de Europese cultuur gebaseerd is en die op te sporen zijn in kunst en cultuur. Deze begrippen zijn: verwondering, nieuwsgierigheid, vertrouwen in de vooruitgang, verantwoordelijkheid, tolerantie, geduld, vrijheid, idealisme en schoonheid.

Elk legaat wordt toegelicht door literaire en kunstzinnige meesterwerken, toneelstukken, opera’s en films die elke Europeaan zou moeten kennen om zich waarlijk Europeaan te kunnen voelen. Het boek wordt vergezeld door een website waar alle kunstzinnige werken te bewonderen zijn. www.erfeniseuropa.nl

In de komende weken komt elk begrip op deze plaats aan de orde, met een sprekend voorbeeld.
 

Erfenis Europa: Toekomst van een stervende zwaan
Christiane Berkvens-Stevelinck
isbn: 9789490708443
uitgave: paperback, 160 pagina’s
prijs: 19.50 euro

uitgeverij Skandalon 

Bestellink

 

Christiane Berkvens - Stevelinck
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *