Emoticons

Om emoticons goed te kunnen lezen, moet het hoofd een kwartslag naar links worden gedraaid. De dubbele punt stelt meestal de ogen voor, het minteken de neus, en het openings- of sluitingshaakje de mond. De neus wordt vaak weggelaten om typ-economische redenen :-). (bron: Wikipedia)Emoticons zijn lees- en lettertekens die in e-mails, chat of andere internetberichtjes worden gebruikt om emoties uit te drukken. 

De emotiocons vierden in 2007 hun 25e verjaardag ~ <:-). In 1982 gebruikte een Amerikaanse computerwetenschapper ze voor het eerst om misverstanden in geschreven tekst te vemijden. En de emoticon bleef. Geen (digitale) zin is meer compleet zonder de toevoeging van een :-), :-(, :-S, of :-P. Het bijzondere is dat wij mensen blijkbaar in een samenraapsel van leestekens een gezicht, uitdrukking, of zelfs een persoon herkennen. Neem bijvoorbeeld Abraham Lincoln =|:-)= of Charlie Chaplin C|:-) Gezichtsherkenning is een belangrijke eigenschap van de mens, waaruit we veel informatie afleiden over emoties en wederzijdse aantrekking. Baby’s leren al heel vroeg het gezicht van hun moeder te herkennen. Net als gezichtsuitdrukkingen zijn emoticons universeel, zij het met culturele verschillen. Zo laten de Japanners als volgt zien dat ze blij zijn (^_^).

Een tijdje geleden stond er in de krant een stukje over een onderzoek naar het gebruik van sociale media door jongeren. Een jongen van zestien vertelde dat hij nooit iemand opbelde, maar alles per sms, chat of Facebook-post deed. Zijn uitleg: ‘Opbellen is zo direct…’ :-S (verward, perplex). Er zijn ook vele taalpuristen die gruwen van het gebruik van emoticons, omdat ze het taalgebruik zouden verarmen. In de rijke geschiedenis van de geschreven tekst zijn er genoeg mogelijkheden om emoties over te brengen. Waarom is er nu opeens een raar tekentje  nodig om humor, ironie of sarcasme als zodanig te herkennen? >:-( (boos)  

Dan is het handig om ook zonder veel woorden duidelijk te kunnen maken wat je bedoelt en kan de toevoeging van een emoticon voorkomen dat je verkeerd wordt begrepen.Zo wordt digitaal contact steeds meer een vorm van face-to-face contact. Omdat je elkaar niet ziet gebruik je digitale gezichtsuitdrukkingen om je boodschap kracht bij te zetten. Verarming van de taal? Ik vind het juist wel creatief om met een paar streepjes en puntjes zoveel over te brengen. Je boodschap kracht bijzetten door een beeld is bovendien iets van alle tijden. En emoticons blijkbaar ook, getuige de schetsen van kunstenaar James Ensor uit de negentiende eeuw.

 

Bron: Vrijzinnig 3

Renske Oegema
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *