Eindigheid in de geestelijke gezondheidszorg

Mensen met een ernstige en chronische psychische aandoening kunnen door hun ziekte veel kwijtraken: een baan, relaties, hun huis, een perspectief voor de toekomst. In een cultuur waarin ‘maakbaarheid’, ‘oplossingsgerichtheid’ en ‘efficiëntie’ de agenda bepalen, blijkt hun kwaal niet te genezen en moeten zij leren leven met hun ziekte.

Het blijkt niet eenvoudig om geconfronteerd te worden met de existentiële vragen die daarmee  bij henzelf, bij hun naasten en bij hun zorgverleners worden opgeroepen. Het is alsof je tegen de zon in moet kijken, zoals de existentieel georiënteerde psychotherapeut Yalom het uitdrukt. Mensen lopen er het liefst met een boogje omheen.

Wat betekent de confrontatie met verlieservaringen voor cliënten binnen de ggz, voor hun naasten, voor hun zorgverleners? Welke existentiële en ethische vragen brengt dit met zich mee? Deze bundel bevat de bewerkte lezingen van drie studiebijeenkomsten die het KSGV rond deze vragen organiseerde.

 

Hetty Zock & Walter Krikilion [red.]
Tilburg: KSGV, december 2011, 139 pagina’s
ISBN/EAN   978-90-75886-44-3
€ 23,50 (inclusief verzendkosten), te bestellen bij het KSGV 

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *