Eerste synagoge-moskee-kerk in Berlijn

Op het moment lijken de Abrahamitische geloven – het jodendom, het christendom en de islam, het vaak niet met elkaar eens te zijn. Toch is er in Berlijn onlangs een nieuw project van start gegaan: plannen voor de bouw van een synagoge-moskee-kerk.

The House of One

Het idee is om één plek te bouwen waar de drie religieuze stromingen allemaal kunnen komen voor hun diensten. Uiteraard is het idee dit niet tot de diensten te beperken. Het is de bedoeling ook ruimte en gelegenheid te scheppen voor interreligieuze ontmoeting. Het is de bedoeling dat deze plek gebouwd zal worden daar waar nu de ruïnes van de oudste kerk van Berlijn, de Petrikirche (Sint Pieterskerk) te vinden zijn.

Een uniek project

Het idee om de drie geloven onder één dak te brengen en ze hier te huisvesten is uniek. Dat is eigenlijk opvallend. Het is een zeer voor de hand liggend idee en toch is het nog nooit in praktijk gebracht. Dat kan wellicht ook wat zeggen over de toestand waarin de religies ten opzichte van elkaar verkeren. Misschien dat er over en weer weinig kennis bestaat over elkaars geloof. Het is dan ook juist van belang dat een plek zoals deze er zou kunnen komen. Het is ook een van de doelstellingen van dit project, waar juist de gedeelde ruimte de mogelijkheid moet bieden voor de verschillende gelovigen om meer over het geloof van de ander te weten te komen.

Bezoek de site van the House of One.

Lees meer in het artikel Synagoge-moskee-kerk Berlijn opent deuren in 2018 op de site van de Volkskrant.

Afbeelding: House of One.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *