Kleine Prins

Een zondags wasje

Dit is de plek waar de kleine prins op aarde verscheen en later weer verdwenen is, bekijk dit landschap goed, dan ben je er zeker van het te herkennen. En als je daar dan langs komt, heb dan geen haast maar wacht even, vlak onder de ster. Een kort verhaal.

Vorig jaar verloor hij zijn zoon. De vader, de man die jaarlijks een maand naar Nederland terugkeert en dan bij mij is. De zoon en zijn vader, ze reisden die zomer door Namibië. Ze hadden die ochtend samen de tent opgerold waar ze tevoren in hadden geslapen. In de opkomende zon genoten zij, de twee mannen. Ze zullen straks op hun gemak opstaan, de dag beginnen, maar niet eerder dan na hun zwijgend ontbijten. Niets hoefde gezegd, ze wisten dat ze van elkaar hielden, dus liever dan te praten snoepten ze samen aan het licht van de ochtend. Ze maakten van ‘samen’ een werkwoord. Eigenlijk deden ze net hetzelfde als de avond tevoren, – tenminste niet veel anders – ieder was verzonken in eigen gedachten.

Kleine Prins

Misschien is het jammer dat we niet precies weten, wat hij de zoon, die ochtend gedacht heeft. Misschien deert het niet want we weten het wèl van de avond die aan deze laatste ochtend voorafging. De zon was bezig onder te gaan boven de nog warm trillende aarde. De zoon rustte uit op een zandduin, zat precies op het haarscherpe snijvlak ervan, zijn blik hield hij turend gericht op de horizon. Hij keek uit over de woestijn waarin hij was. Heel even leek het de vader, die naar hem omkeek, alsof hij ‘de Kleine Prins’ zag.

Kent u de laatste regels uit het beroemde verhaal van Antoine de Saint Exupéry De Kleine Prins?

Dit is de plek waar de kleine prins op aarde verscheen en later weer verdwenen is, bekijk dit landschap goed, dan ben je er zeker van het te herkennen. En als je daar dan langs komt, heb dan geen haast maar wacht even, vlak onder de ster. En als er dan een kind naar je toekomt dat lacht en goud haar heeft en hij antwoordt niet op wat je vraagt, dan kun je wel raden wie hij is.

Woestijn, foto: Forrest Cavale via Unsplash

Woestijn, foto: Forrest Cavale via Unsplash

Ze spraken over de schoonheid van de wereld, over de corruptie die erin heerst, het geweld en het bedrog, over de schaamteloze zelfverrijkingen op plaatsen en tot misdaad drijvende diepste armoede elders. En konden verdragen, zij beiden, dat zij daar niets aan konden veranderen, en kozen tóch voor de wereld te doen wat ze wèl konden doen, in volle overgave, al begrepen ze dat het nooit voldoende zou zijn.

De zoon was als de Kleine Prins die zich kon verbazen over de eindeloze dwaasheden van de wereld en toch terugging naar die ene roos waarvoor hij de verantwoordelijkheid genomen had. Zo waren en zijn zij, deze vader en zoon.

Wasje

Ze hebben de koffie op, de bordjes weggeruimd, de bagage in de jeep geladen. Ze starten, vertrekken, vragen aan een boer die iets verderop woont hen de weg te wijzen naar een plek waar benzine te koop is. De vader leest de kaart, de zoon rijdt. Voor hen horizon, de lege weg en niets dan uitgestrektheid.

Niemand heeft gezien waarom de auto in een slip raakt. De vader niet, de zoon niet. Ze zwegen, ze wisten toch wel dat ze van elkaar hielden. Ook nu nadat het leven van zijn Kleine Prins daar in de woestijn van de ene op de andere minuut voorbijging.

De vader, de man die jaarlijks een maand naar Nederland terugkeert en dan bij mij is, vraagt ‘draai jij op zondag een wasje’? Als ik glimlachend ja zeg, opent hij zijn koffer en geeft me met tedere handen de kleren van zijn Kleine Prins. Die ik nu, een uur later, schoongewassen in de zon hang.

Bianca Hiemcke Schriek
Bianca is musicus, schrijver, programmamaker en coach. Ze is directeur van RrOOD, een groep filosofen, musici, bedrijfskundigen, acteurs en wetenschappers die de bezem door de Nederlandse workshop halen. Zij schrijft korte verhalen voor Mantra, Straatnieuws Den Haag en Straatnieuws Rotterdam. In haar coachingspraktijk werkt zij met cliënten die orde willen scheppen in het eigen bestaan.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *