Een nieuw begin, een nieuw voornemen

Elk jaar zijn er twee momenten die een nieuwe jaartelling in laten gaan. De ene is de dag die je deelt met de mensheid, tenminste dat deel van de mensheid die dezelfde kalender gebruikt. Een dag waarop je het oude achter je laat en samen een nieuw begin maakt. De andere dag is een persoonlijke dag, waarop je zelf verjaart. Een reflectie door Nicole des Bouvrie.

Focussen op het goede

Ergens is het een mooi gebruik, voornemens maken. Het is een mooie reactie op de reflectie op het afgelopen jaar. Een positieve reactie ook, aangezien je niet inhaakt op dingen die je fout hebt gedaan, maar de focus legt op wat je wel wilt gaan doen. Een constructief voornemen dus, zoekend naar een manier om aan iets te werken. Maar ondanks dat dit focussen op het goede nooit echt verkeerd kan zijn, is de vraag ‘wat zijn jouw goede voornemens dit jaar’ ook zeker voorzien van een laagje ironie. Want weet jij nog wat je voornemens waren afgelopen jaar? En hoe veel is er van terecht komen?

Eigenlijk zijn die twee momenten per jaar die een nieuw jaar laten beginnen – 1 januari en je eigen verjaardag – beide een mooi moment om iets nieuws te beginnen. Het ene heel persoonlijk, terwijl op 1 januari misschien je voornemens best wat meer naar buiten gericht mogen zijn. Iets om te delen met de rest van de wereld. Afgelopen jaar werkte ik aan een persoonlijk voornemen dat ook zeker wel de wereld zou kunnen verbeteren.

Beter, verbeteren, best

Afgelopen jaar besefte ik me, dat goede voornemens – net zoals alle andere plannen overigens – het beste uitgedrukt kunnen worden in een getal. Een streven, een doel, waarvan je ook echt na kunt gaan of je het behaald hebt. Zo las ik over de “95 book challenge”, een uitdaging die voortkomt uit een wedstrijdje in 2006 tussen George W. Bush – toen nog de president van Amerika – en iemand (zie artikel (Engelstalig)). Twee vrienden die dat artikel lazen in 2009 besloten dat zij toch minimaal hetzelfde aantal boeken zouden moeten kunnen lezen als Bush. Dat werd dus hun voornemen: 95 boeken in een jaar. Dat is net iets minder dan 2 boeken per week.

Dit jaar dacht ik, dat zou ik ook moeten kunnen. Zeker aangezien ik redelijk wat boeken lees voor Zinweb, en voor mijn studie, en ook nog een redelijk aantal gewoon voor mijn plezier. En ik ben geen president van Amerika – dat zou toch te doen zijn dan, toch? Op twitter bleek zelfs een term te bestaan #95bookchallenge – waarmee je makkelijk kon zien hoe ver anderen waren. Genoeg manieren om gemotiveerd te blijven, een goed voornemen en ook nog eens makkelijk te tellen.

Ik heb het echter niet gehaald. Ik ben blijven steken rond boek 60. En ik denk niet dat deze laatste dagen ik er nog 35 doorheen kan jagen. Toegegeven, ik ben niet voor de dunne boeken gegaan. Ik heb gewoon gelezen wat ik wilde lezen. En sommige boeken liggen nog steeds op mijn nachtkastje, en ploeter ik elke week een stuk of tien bladzijdes door, waarna ik het toch echt weer weg moet leggen. Omdat het raakt, omdat het vraagt om reflectie. Een boek als ‘Infinite Jest’ of een mooie Frans-Nederlandse uitgave van de gedichte ‘Les Fleurs du Mal’ van Baudelaire.

Nieuw jaar, nieuwe kansen

Nu is het jaar bijna voorbij, en kan ik weer iets nieuws oppakken. Maar ik denk dat ik het bij mijn goede voornemen van afgelopen jaar houdt. Het heeft me aangespoord boeken te gaan lezen die ik anders weg had gelegd, boeken uit te lezen die me uiteindelijk toch inspireerden, ondanks dat het begin wellicht wat saai was. Het lezen van boeken is volgens sommigen, bijvoorbeeld Mathe Nussbaum, ook de beste manier om andere mensen te leren begrijpen. In een boek krijg je immers in een kijkje in iemands gedachte en denkpatronen, ervaar je samen met hen hun pijn, liefde en geluk.

Een betere wereld begint bij jezelf, bij je goede voornemens, bij het leren over anderen en dus het leren over jezelf. Op naar de 95 boeken. Wellicht lukt het me dit jaar wel!

 

Nicole des Bouvrie
(@Nobyeni, Nobyeni.nl) is afgestudeerd in de hedendaagse filosofie (PhD) en werkzaam als freelance filosofe, schrijfster en consultant. Ze leest veel, en is voornamelijk geïnteresseerd in waarheid en waarachtigheid, filosofie, kunst, en het leven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *