Een moderne profeet

Wel eens gehoord van de grote spirituele leraar Eckhart Tolle? Ik ben altijd blij als er mensen opstaan, die ook buiten kerk en traditie om opnieuw God ter sprake brengen.


Daarom kijken we in een groepsbijeenkomst naar een DVD, waarin deze man een lezing houdt met als thema ‘stilte middenin de wereld’. Het grote podium is nog leeg, de zaal vol en in stille concentratie. Dan schuifelt een soort tuinkabouter naar de stoel in het midden, gaat stijfjes zitten, knikt even vriendelijk in het rond en doet zijn ogen dicht. Is dit ‘m nou?

We kijken met grote ogen naar zijn voorhistorische pullover met kabels, zijn kromme smalle rug. Later in de lezing maakt hij zelf grapjes over zijn verschijning, en hoe wij geneigd zijn elkaar daarop te (ver-)oordelen. Want Eckhart is een profeet van de vorm. Hij blijft er vier DVD-uren lang op hameren hoe we in die vluchtige, tijdelijke vorm verstrikt zijn geraakt, en niet meer weten wat zich achter de vormen bevindt: de stilte, de Geest, God. Hij doet zijn best om mensen daar weer mee in aanraking te laten komen, maar de gedachten en woorden die hij daarvoor nodig heeft horen zelf ook bij die tijdelijke ‘vorm’.

Woorden, zegt hij, schieten daarom altijd tekort, ze kunnen nooit meer zijn dan wegwijzers, wegwijzers naar de ervaring zelf. God is misschien via -, maar zeker niet in het denken te vinden. Pas ‘als het denken zijn dichtheid verliest’, zegt Tolle, ‘word je doorschijnend, als de bloem. Geest – het vormloze – schijnt door jou in deze wereld.’ En daar gaat het om…

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *