Een kaars voor elke gelegenheid

De Sint-Adelbertabdij in Egmond – Binnen, kortweg de Abdij van Egmond genoemd, is een Benedictijnerabdij. Al meer dan duizend jaar – met een onderbreking na de reformatie – is hier een gemeenschap van Benedictijner monniken gevestigd, die dagelijks bidt en werkt en in leven en werken getuigt hoe goed een leven met God is, aldus hun website.

Vijfentwintig jaar geleden was er nog geen website en was de Abdij lang zo bekend niet als nu. Het was dan ook bij toeval dat Xander Hoogendam er terecht kwam. Van een uitzendbureau uit een naburige plaats hoorde hij van de vacature in de kaarsenmakerij van de Abdij en hij fietste er heen om kennis te maken.

Inkomsten

Monniken moeten leven van het werk van hun handen, was een stelregel van Benedictus. ‘Het maken van kaarsen was en is een bron van inkomsten voor de monniken’, vertelt Xander. ‘Het was bij toeval dat ik hier terecht ben gekomen, als je van toeval spreken kunt natuurlijk. Ik ben van huis uit katholiek, maar dat hoorde gewoon bij de opvoeding. Of het een voorwaarde was om hier te kunnen komen werken, weet ik niet meer. Maar dat doet er eigenlijk ook niet toe. Als je je hier niet thuis voelt, dan blijf je natuurlijk niet.

Van kaarsen maken, wist ik vrij weinig. Het meeste heb ik van de monniken geleerd. Eigenlijk maakten ze toen ik er kwam alleen maar kaarsen voor parochies en kerken. Het maken van de zogenaamde gelegenheidskaarsen als geboorte- en paaskaarsen werd er zo’n beetje bij gedaan door een van de broeders. Pas later is dat echt een onderdeel van ons werk geworden.

In de loop der jaren ben ik steeds meer gaan doen. In het begin richtten we ons alleen op de productie van kaarsen. En dat was het eigenlijk. Maar kaarsen horen in houders en standaards. We hadden wel iets, maar dat was toen niet onze business. En we hadden toen nog niet onze Abdijwinkel. Sinds die er is, is de vraag naar keramiek enorm toegenomen. Zo zelfs, dat ik een cursus pottenbakken ben gaan volgen in Oosterhout en weer later ben ik naar Brugge in België gegaan om de kneepjes van het vak nog beter te leren. We hebben nu naast de kaarsenmakerij een pottenbakkersatelier en kunnen zo aan de vraag naar vazen, schalen en urnen voldoen.

Naast de vraag naar keramiek is ook de vraag naar de eerder genoemde gelegenheidskaarsen flink toegenomen. We kunnen nu voor elke gelegenheid kaarsen aanbieden. Of het nu gaat om doop-, huwelijks- of verjaardagskaarsen, we maken het, bedrukken het of beschilderen het naar eigen ontwerp.’

Mee met de tijd

Tegenwoordig zijn in de fabrieksafdeling vier vaste krachten zo’n twee à drie dagen per week aan het werk. Er is een vast iemand die de kaarsen decoreert en daarnaast zijn er een aantal parttimers aan het werk.

De productie kwam vroeger zonder ‘pottenkijkers’ tot stand, terwijl tegenwoordig iedereen een kijkje kan nemen in zowel de kaarsenmakerij als in het pottenbakkersatelier. De Abdij en alles wat erbij hoort, is een aantal jaar geleden een commerciëlere weg ingeslagen. De Abdijwinkel is uitgegroeid tot een veelzijdige winkel, waar veel producten van de Abdij zelf of van andere Europese abdijen te vinden zijn. Er worden rondleidingen en workshops gegeven. Daarnaast biedt de Benedictushof zelf allerlei cursussen, lezingen en retraites aan. En al die mensen die daar komen, lopen ook even de winkel binnen om iets van een van die ambachtelijke producten te kopen.

Hoe zeer de tijden ook veranderd zijn, de monniken leven nog steeds volgens de regel van Benedictus van Nursia èn Xander fietst nog altijd door de velden naar zijn werk.

Dit artikel is geschreven door Joan van Esveld, Redactielid AdRem

AdRem
Dit artikel verscheen eerder in AdRem. AdRem is het maandblad van de Remonstranten.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *