Een brug tussen oud en jong

Zinweb organiseerde in december samen met het Mozeshuis en Charter for Compassion Nederland de Oud & Jong-dag. Daarop ontdekten verschillende generaties samen het thema ‘compassie’. Dit gebeurde aan de hand van het Handvest voor Compassie, de tentoonstelling ‘Onverwachte Ontmoetingen’ en het Feather Project. Hieronder een verslag in beeld en tekst van een dag die een brug sloeg tussen twee verschillende werelden.


See video

Julika Marijn van Art of Living begon de dag met een workshop die het bewustzijn en de alertheid van de aanwezigen met een speciale ademhalingstechniek vergrootte. Een welkome opfrisser voor de ontmoetingen die zouden komen, zeker voor de deelnemers die van ver kwamen en uren hadden gereisd.

Gesprekken en brieven

Het statige Tropenmuseum vormde een ideale locatie voor de dag. ‘Onverwachte Ontmoetingen‘ heet de tentoonstelling van het museum die de jongeren en ouderen bezochten. 55 constrasterende of juist op elkaar aansluitende (kunst)voorwerpen uit de eigen verzameling zijn tegenover elkaar gezet en lokken een reactie uit. Een mooie metafoor voor de Oud & Jong-dag, die door de laagdrempelige sfeer als vanzelf leidde tot verrassende gesprekken.

Gesprekken die op een andere plaats en tijd waarschijnlijk niet zouden plaatsvinden. Onze cultuur is er niet naar. In onze samenleving ontmoeten de verschillende generaties elkaar niet vanzelf. De werelden van ouderen en jongeren zijn gescheiden. Ze leven langs elkaar heen. Ze gaan niet gauw een gesprek aan met elkaar, bijvoorbeeld over religie, zingeving en vrijzinnigheid. Dat is jammer, omdat ze elkaar veel te leren hebben, juist op die terreinen.

Tijdens de Oud & Jong-dag schreven de deelnemers daarom een persoonlijke brief aan de oudere of jongere aan wie ze gekoppeld waren. Daarin stond wat hen getroffen had aan de ander en wat ze van hem of haar hadden geleerd. De informele en vertrouwelijke toon van veel brieven sprak voor de ongedwongen opzet van de dag.

Zichtbare en tastbare brug

Ook het moment dat was gereserveerd voor het Feather Project was bijzonder. Het wordt gepromoot door het Jacob Soetendorp Institute. Jonge en oude mensen geven publiekelijk de veer van een adelaar aan elkaar door, waarbij ze hun droom voor een betere, compassionelere wereld uitspreken. Deze eenvoudige, maar aansprekende ceremonie is afkomstig van de oorspronkelijke bewoners van Amerika en vormt een zichtbare en tastbare brug tussen de generaties. Het leverde inzichten en wensen van allerlei slag op, sommige meer intellectueel en spiritueel, andere meer praktisch van aard.

Compassie als middelpunt

Monica Neomagus, van het Amsterdamse Mozeshuis, verzorgde een introductie over het internationale Handvest voor Compassie. Want dat was het thema waar de dag uiteindelijk om draaide: compassie. Het principe van compassie of mededogen ligt ten grondslag aan alle religieuze, ethische en spirituele tradities; steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan alle anderen te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden.

Compassie valt dus door mensen van alle achtergronden en gezindten toe te passen. Mede dankzij de Charter for Compassion van schrijfster Karen Armstrong wint compassie aan bekendheid. Het Mozeshuis helpt die boodschap te verspreiden met allerlei initiatieven. Omdat compassie zo veel lagen en toepassingen kent, vormde het een uitgelezen middelpunt voor de Oud & Jong-dag. Het bleek dat iedereen er wel wat mee kan, in de privésfeer of professioneel.

Navolging

De deelnemers gingen naar huis met hun brief en mooie herinneringen aan de workshop, presentatie en natuurlijk de gesprekken. In onze samenleving moet er tijd ingeruimd worden voor bijzondere ontmoetingen tussen de generaties. De Oud & Jong-dag slaagde daar uitstekend in. Bij de deelnemers leefde na afloop ongetwijfeld de gedachte dat het initiatief navolging verdient, op grote of, liever nog, op kleine, persoonlijke schaal.

Projectleider Anna Rottier blikt terug op de Oud & Jong-dag:

Het lijkt zo vanzelfsprekend, dat verschillende generaties elkaar kennen, elkaar aanvullen, elkaar helpen, maar niets is minder waar. Het inter-generationele contact beperkt zich meestal tot de familie, tussen (groot)ouders en (klein)kinderen, wat overigens ook zeer waardevol is.

 

Maar er is nog zoveel meer,
we leven in een individualistische maatschappij,
en er heerst een zware crisis,
om hier samen uit te kunnen klauteren,
moeten we samen onze schouders eronder zetten,
en nieuwsgierig zijn en open staan,
en onze gescheiden werelden verbinden,
tot een plek waarin we elkaar de ruimte geven,
en er voor elkaar willen zijn.

 

Zinweb geeft een duwtje in de rug,
door een platform te creëren waar Oud & Jong elkaar ontmoeten,
elkaar een spiegel kunnen voorhouden,
en elkaar kunnen verrassen en verbazen,
met originele zienswijzen en invalshoeken,
over liefde, carrière, cultuur, gezondheid en een gelukkig leven.

 

Wilt u meer weten over deze dag, of wilt u zelf ook een dergelijke dag in uw omgeving organiseren? 
Stichting Zinweb wil u daarbij graag van dienst zijn. Neem daarvoor contact op met Kim Nijland en stuur een mail naar redactie@zinweb.nl.

Harmen Brethouwer
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *