Een bijzonder bezoek aan de Katholieke Kerk

Op een zaterdag had ik de eer om aanwezig te zijn bij een prachtig spektakel: de wijding van zes diakens in de St Vituskerk te Hilversum. Om te beginnen is die kerk zeker een bezoek waard want…

Ik gebruik het woord spektakel omdat het echt overweldigend is om mee te maken hoe deze plechtigheid gestalte krijgt. Veel zang en muziek, indringende lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament en een schitterende preek van de Bisschop. Zoals het de Katholieken betaamt, durf ik wel te zeggen. Maar het indrukwekkendst was de overgave en toewijding van de zes heren (ja, zo is het nu eenmaal) die tot diaken gewijd werden. Dit ging in de vorm van handlopleggen, het afleggen van een eed en onder het gebed van de gemeenschap met het hoofd naar beneden op de grond liggen. Een indrukwekkend gezicht, dat verwondering en bewondering afdwingt. Deze mannen leggen zeer zware geloften af, maar zijn daar ook goed op voorbereid in hun opleiding.

De moderne, niet zo trouwe kerkbezoeker (zoals ik) denkt na over wat zij daar doet. Over het geloof, over de pracht en praal en dat dat elders niet gebeurt en over de herkomst van dat al. De toekomst is ongewis, zeker voor de Katholieke kerk waar, voor zover ik die de laatste tijd frequenteerde, openlijk over de seksschandalen wordt gesproken. Ook nu weer, door de Haarlemse Bisschop monsigneur Punt. Met openlijk bedoel ik het benoemen en veroordelen, het zich nederig opstellen ten opzichte van het kwaad dat ermee anderen is aangedaan.

De reden overigens dat ik daar in die kerkbank zat was dat een van de gloednieuwe diakens mijn goede vriend Jim Schilder is. Hij is de afgelopen jaren veel in de pers geweest omdat hij zo’n opmerkelijke wending aan zijn leven heeft gegeven. Geboren in een gereformeerd gezin, maakte hij zichzelf op zijn eigen wijze vrij en leefde als een modern mens met onder meer een baan als eindredacteur van HP/De Tijd. Ook woonde en werkte hij geruime tijd in New York, van waaruit hij me via email vaak verslag deed van het leven aldaar. Maar ook van zijn spirituele zoektocht en bevindingen. Een zeer geinteresseerd en integer mens dat in de loop der tijd in de vorm van bijzondere belevingen zijn roeping tot wording heeft zien komen. Met als belangrijkste stap die op de trappen van de St Nicolaaskerk voor de Paasviering, enige jaren her, te Amsterdam. Daarna ging het snel. Een en ander valt in diverse media terug te lezen en te zien.

Jim zijn geloof is zijn leven, het is zijn werk geworden en dat doet hij voor de mensen, in eerste instantie in de gemeenschap van de Nicolaaskerk.

Dat ik me verbonden weet met iemand die hiervoor geroepen is, want een dergelijk ambt is niet iets waar je in een loopbaancoachingstraject even voor kiest, dat is niet alleen een eer, het is ook inspirerend. 

Links voor Jim en zijn verhaal: 
http://beta.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1094973-jim-schilder

http://www.trouw.nl/tr/nl/4324/nieuws/article/detail/1158880/2009/07/04/Journalist-katholiek-en-bijna-priester.dhtml

http://www.luxmagazine.nl/vermoedenUitzending.aspx?lIntEntityId=1125

Mirjam Windrich
Mirjam Windrich - Mindful Analysis biedt kortdurende online geestelijke hulpverlening aan voor relatieproblematiek en psychische klachten. Binnen een week resultaat (wordt deels vergoed door de zorgverzekeraar). drs. Mirjam Windrich is coach en psychosociaal therapeut. Haar praktijk bevindt zich in Amsterdam-Zuid. Neem voor een afspraak of meer informatie contact op via info@mirjam.nu. ® Mirjam Windrich
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *