Duurzaamheid in de media: wie heeft het recht van spreken?

Een van de taken van de media is het gelijkwaardig verdelen van zendtijd onder de verschillende groeperingen in de samenleving. Maar hoe ga je dan om met ontkenners van klimaatverandering?

Sinds 2010 zijn meer dan 200 medewerkers van de BBC bijgeschoold in het onpartijdig brengen van wetenschappelijk nieuws. Dat is namelijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat er namelijk niet om elke wetenschappelijke visie onder de aandacht van het publiek te brengen, maar dat in zo’n mate te doen, dat de algemeen aanvaardde mening voornamelijk naar voren komt, zo meldt een voortgangs rapport van de BBC.

Hier kleven nogal wat problemen aan. Wat vertel je wanneer het gaat om een onderwerp zoals klimaatverandering waarover binnen de politiek én binnen de wetenschap – onafhankelijk of niet – nogal wat meningsverschillen over bestaan? Laat je alle kanten in gelijke mate horen, of is dat ook een vorm van opiniering? 

Een klein inzicht in een groot probleem. Want wie bepaalt wat het publiek mag horen? En wie reguleert dat? 

Lees hier het volledige Engelstalige artikel op de website van de Washington Post: “BBC admonished for giving climate change deniers equal air time

Afbeelding: Jasmic via Compfight cc.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *