Drs. Jacob Slavenburg

In zijn programma Tendens op Radio Gelderland interviewt journalist Rinus van Warven wekelijks nieuwe gasten op het gebied van levensbeschouwing, religie, cultuur en spiritualiteit.

In de komende weken zal de redactie van Zinprofiel regelmatig een aantal van zijn interviews plaatsen. Geplaatste uitzendingen worden bewaard in het archief van Zinprofiel: Rinus in gesprek met….

Dit keer een interview met: drs. Jacob Slavenburg

Het Grote Boek der Apokriefen, geheime vroegchristelijke teksten

»Een magiër wordt boven Rome door Petrus uit de lucht gehaald Judas krijgt een bijzondere opdracht Jezus leert een weg naar vrede en geluk Christus bezoekt het dodenrijk …«
 
In de eerste eeuwen van het christendom werd er veel geschreven : evangeliën, brieven, openbaringen, [ver]handelingen en andere teksten. Slechts enkele daarvan zijn opgenomen in het Nieuwe Testament, dat werd samengesteld toen er al sprake was van een door de orthodoxie gevormde leer. Veel inspirerende en vaak ontroerende geschriften, getuigenissen van een indringende spiritualiteit, zijn toentertijd door de kerk vernietigd.

Een deel van deze boeiende literatuur is teruggevonden. In dit boek zijn al die »geheime« teksten gebundeld. Het is daarmee de eerste vrijwel complete uitgave van alle apokriefe geschriften uit de eerste vier eeuwen in de Nederlandse taal. De eerste vrijwel complete uitgave van alle apokriefe geschriften uit de eerste vier eeuwen in de Nederlandse taal.

Jacob Slavenburg is cultuurhistoricus en auteur van toonaangevende werken over het vroegste christendom. Hij is mede-vertaler van de Nag Hammadi-geschriften in het Nederlands.

Klik hier om de uitzending te beluisteren

Andere uitzendingen vindt u op de site van Radio Gelderland.

Info: www.rinusvanwarven.nl

Rinus van Warven
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *