Droom

Ik schrik wakker uit een rare slaap. Om me heen is niks. Licht, mist en een witte gloed. Meer niet. Ik voel geen bed, ik voel geen kussen. Ik weet niks maar ik hoor van alles.

Ik kan er niet tegen zijn. Ik hoef er ook niet tegen te zijn. Ik ben niet van het elitaire. Dan haal ik mijn eigen overtuigingen onderuit. En alles waar ik in geloof, tot in het diepst van mijn ziel. Dat wat mensen raakt, dat is kunst. Dat wat mensen geloven, dat is hun kracht. Natuurlijk moeten ze dat bij de EO lekker zelf weten. Gekeken naar de belangstelling en de kijkcijfers is het een groot succes. En het volk heeft ten slotte altijd gelijk. 

Een groot wit lichtgevend kruis, gedragen door mensen met een verhaal door een stad met een verhaal. Tot zo ver alles goed. Het heeft wel iets magisch, iets sacraals. Dat heeft wel iets religieus, iets hemels. Maar Simone Kleinsma en de zanger van de 3JS die liedjes van Bløf en Marco Borsato zingen, is toch wel het summum. Ik geloof niet in de hel of het kwaad, maar als ik me er een voorstelling van moet maken, komt dat wel heel dicht in de buurt. Een plek waar mensen die ik niet wil zien liedjes zingen die ik niet wil horen van artiesten waarvan ik het bestaansrecht stug zal blijven ontkennen. Het lijdensverhaal is voor mij nog nooit zo van toepassing geweest.

Ik kan er niet tegen zijn en dat ben ik dan ook niet. Maar kan iemand mij verlossen van een mantra dat ik al dagen in mijn hoofd heb? De combinatie van Jack van Gelder en het lijdensverhaal zorgt voor hele rare kortsluiting in mijn hoofd. Ik ben ineens terug bij de halve finale van het WK van 1998 tussen Nederland en Argentinië. Maar dan met een wit kruis en een man met een doornenkroon.

Ik kijk verbijsterd voor me uit. Ik krijg het niet uit m’n hoofd. Het is hardnekkig. En dat terwijl het geloof en het lijdensverhaal van Jezus deze dagen hoogtij zouden moeten vieren. Maar ik raak het niet kwijt….

“Met het balbezit voor Pilatus. Pilatus speelt de bal heel goed naar Jezus Christus, Jezus Christus neemt de bal aan….. Jezus Christus, Jezus Christus, Jezus Christus, Jezus Christus, ohoeho…..!”

Foto: Cristo Padmos/Wikimedia Commons

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *