Drieluik op TV: ‘Bodar door het land van Franciscus’

Tv-serie van RKK ‘Bodar door het land van Franciscus’ nu ook als boek mét dvd. RKK herhaalt de serie op de dinsdagen 16, 23 en 30 september om 16.35 uur op NPO 2. Begin oktober verschijnt het boek met dezelfde titel. Bij deze uitgave is een gratis dvd gevoegd waarop alle afleveringen te zien zijn. 

Als eerste paus in de geschiedenis koos Jorge Bergoglio voor de naam ‘Franciscus’, naar Franciscus van Assisi, de grote Italiaanse heilige uit de 13de eeuw. Over deze eerste bedelmonnik én kerkvernieuwer maakte RKK-televisie een drieluik: ‘Bodar door het land van Franciscus’. Met de geboortegrond van Franciscus als decor, het haast hemelse Umbrië, volgt priester/kunsthistoricus Antoine Bodar het levensverhaal van de laat-middeleeuwse mensenvriend, vredestichter, prediker, dierenfluisteraar en mysticus. Hoe een brassend rijkeluiszoontje dé icoon werd van radicale armoede en grenzeloze liefde voor alles wat leeft.

Antoine Bodar: “Aan de hand van de plaatsen waar Franciscus heeft verbleven wordt de serie een meditatieve kijk op de historische figuur van Franciscus en zijn betekenis. Saai wordt het niet, er zal veel aandacht zijn voor de psychologie van deze echte man van vlees en bloed. Hij was iemand die van huis uit rijk was en voor de radicale armoede koos. Hij wilde een stoere ridder worden, maar werd uiteindelijk stichter van de adellijke troepen van de geest.” RKK herhaalt de serie op de dinsdagen 16, 23 en 30 september om 16.35 uur op NPO 2. Begin oktober verschijnt het boek met dezelfde titel. Bij deze uitgave is een gratis dvd gevoegd waarop alle afleveringen te zien zijn. 

Het boek ‘Bodar door het land van Franciscus’ is een samenwerking tussen uitgeverij Ten Have en omroep RKK.  Antoine Bodar beschouwt de  historische Franciscus, zijn omgeving en zijn betekenis voor onze tijd. Dat die er nog is blijkt alleen al uit de naam die de huidige paus in 2013 koos voor zijn pontificaat. Jorge Bergoglio, paus Franciscus, bepaalde daarmee de koers van de kerk voor de komende jaren: een barmhartige kerk zonder opsmuk die radicaal partij kiest voor de armen.  Topfotograaf Werry Crone maakte voor het boek  foto’s van de haast hemelse landschappen in Umbrië, de interieurs van de fraaie kerken en van veel pelgrims die Umbrië nog steeds in grote getale bezoeken.   

RKK herhaalt de serie de komende weken op televisie

Aflevering 1 (16 september)

In de eerste aflevering, getiteld ‘De rijke jongeling die zich bekeert en radicaal zijn roeping zoekt’, krijgt de kijker een  beeld van de jonge Franciscus. Bodar: “Voor zijn bekering was hij een vrolijke nietsnut die behoorlijk de bloemetjes buiten zette en geld over de balk gooide. Deze kant van hem is in de geschiedschrijving vaak weg gelaten. En dat is jammer want je kunt de grote heilige die hij later is geworden niet los zien van de vroegere Franciscus. Het was een mateloze man, voor en na zijn bekering.” Bezocht worden plekken als zijn geboortehuis, zijn doopkerk, steden als Perugia en Spoleto en natuurlijk het kerkje van San Damiano waar het kruisbeeld tot Franciscus sprak: herstel mijn kerk. Franciscus vatte dat aanvankelijk letterlijk op en ging kerkjes in de buurt restaureren.

Aflevering 2 (23 september)

In de tweede aflevering, getiteld ‘hoe Franciscus Gods schepping omhelst en ordestichter wordt’, beklimt Antoine Bodar de berg vlakbij Poggio Bustone. Franciscus deed hetzelfde en het was op deze plek van ‘éminente eenzaamheid’ dat hij zijn zonden overdacht en door de genade werd aangeraakt. Ook in deze uitzending aandacht voor Franciscus’ omgang met de dieren. Zo wist hij in Gubbio een woeste wolf tot bedaren te brengen en hingen in Bevagna de vogels aan zijn lippen. En Bodar vertelt over de pogingen van Franciscus om zijn beweging door de paus erkend te krijgen. Dat lukte uiteindelijk, maar het ging niet zonder slag of stoot. “Hij is in zekere zin onder curatele gesteld. Hij wilde een anarchistische beweging maar ook bij de kerk horen. Dat lag moeilijk.”

Aflevering 3 (30 september)

In de derde en laatste aflevering, getiteld ‘gestigmatiseerd en lijdend, al bij zijn leven heilig beschouwd’ staan de laatste vaak moeizame jaren van Franciscus centraal. Belangrijk onderdeel in deze uitzending is het bezoek aan de berg La Verna. Als eerste mens ooit ontving hij na tal van geestelijke en lichamelijke ontberingen de wondtekenen van Christus, de zogenoemde stigmata. Twee jaar later zou hij sterven in Portiuncula, het toenmalige hoofdkwartier van zijn beweging. Antoine Bodar: ‘Wat me het meest getroffen heeft is zijn diepe Godsverbondenheid. Vanuit die verbondenheid kon hij zo veel voor mensen doen.”

Bodar door het land van Franciscus, dinsdag 16, 23 en 30 september om 16.30 uur bij het RKK op NPO 2. (De serie is eerder uitgezonden in maart 2014).

Ook nog te zien is Museum voor Religieuze Kunst (MRK) in Uden: een expositie over de patroon van de dieren. Tot 12 oktober.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *