Drie Ted Talks die duurzaamheid in een verrassend perspectief plaatsen

2017. Het begrip duurzaamheid is langzaam ingedaald naar het niveau van consumeren. Het aantal veganisten groeit. Duurzame en eerlijke fashion is steeds makkelijk verkrijgbaar en documentaires over voedselverspilling en kledingschandalen stapelen zich op. Waar je ook komt wordt er wel een product aangeprezen met de woorden ‘is helemaal van natuurlijke producten gemaakt’. Maar wat wordt daar nou eigenlijk mee gezegd? 

Het lijkt soms meer een marketingtruc dan dat we echt bewust én actief bezig zijn met het welzijn van de aarde en onze gezondheid. Zodra ik zo’n zin hoor, loop ik eigenlijk meteen met een zucht door. Duurzaamheid, fair trade, biologisch. De begrippen worden te pas en te onpas gebruikt. Maar weten we wel wat ze betekenen? Of hoor je er tegenwoordig gewoon niet meer bij als je niet biologisch eet? En wat is veganisme nou echt, behalve ‘lastig’ voor anderen als je ergens gaat eten.

In dit kader ben ik steeds meer aan het onderzoeken. Wat eet ik? Wat houdt duurzaam nou eigenlijk in? Is genetisch gemanipuleerd voedsel echt zo schadelijk als we geloven of heeft het ook voordelen? Hieronder drie inspirerende Ted Talks die duurzaamheid in een verrassend perspectief plaatsen.

Ted Talk: Een pleidooi voor het genetisch manipuleren van ons voedsel

“We willen de groeiende bevolking voeden, zonder de natuur verder te vernietigen. Dat is volgens mij de grootste uitdaging van onze tijd…. Veel mensen vinden genetische manipulatie niet zo erg, maar als we genen isoleren van virussen en bacteriën en die in planten plaatsen, zeggen veel mensen ‘bah, waarom zou je dat doen? De reden is dat het soms de goedkoopste, veiligste en efficiëntste technologie is voor het verbeteren van voedselzekerheid en het bevorderen van duurzame landbouw.”

Ted Talk: Leer en vlees zonder dode dieren

“Wist je dat we tegenwoordig wereldwijd maar liefst zestig miljard dieren onderhouden om ons van vlees, zuivel, eieren en leer te voorzien? En dat over de komende decennia, wanneer de wereldbevolking groeit tot 10 miljard, dit cijfer zich haast moet verdubbelen tot 100 miljard dieren. Maar het onderhouden van deze dieren is een grote last op de schouders van onze planeet… Om leer te maken nemen we cellen van een dier, door middel van een eenvoudige biopsie.”

Ted Talk: Natuurbehoud gezien vanuit een drone

“Het soort drone waar ik over spreek is een gewoon modelvliegtuig, uitgerust met een automatische piloot…. Je moet enkel een missie programmeren om de drone te vertellen waar naartoe… Misschien wel het meest opwindende deel van dit soort luchtfotografie is dat we deze foto’s kunnen samen rijgen om met behulp van speciale software een kaart te maken van het hele landschap.”

Bron: ted.com

Elice Sijbrandij
Elice Sijbrandij is freelance marketing- en communicatiespecialist. Haar interesses liggen op het gebied van levenskunst, gedrag en pedagogiek. Een quote die bij haar maatschappelijke visie past is ''Leer kinderen hoe ze moeten denken, niet wat ze moeten denken.'' Margaret Mead.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *