Doorbraak naar duurzaamheid

Oikos organiseert samen met een groot aantal organisaties de bijeenkomst ‘De toekomst die WIJ willen’. De titel van de bijeenkomst op 24 november heeft een grote gelijkenis met de titel van het slotdocument van de derde grote VN-conferentie over Duurzame Ontwikkeling in juni dit jaar in Rio de Janeiro. Tijdens de improvisatie-bijeenkomst in De Rode Hoed verkennen we hoe in Nederland de uitkomsten van Rio benut kunnen worden voor de duurzame toekomst die WIJ willen.

Om een echt duurzame samenleving te verwezenlijken, is een fundamentele verandering nodig van onze economie en maatschappij. Maar de toekomst is niet zo makkelijk te sturen. Het vraagt om gezamenlijk experimenteren door burgers, organisaties, bedrijven en overheden. Kortom: maatschappelijke improvisatie. Deze conferentie biedt deelnemers de kans om via discussies, lezingen en in een aantal improvisatiestudio’s te ervaren wat die improvisatiestrategie kan inhouden.

Arjo Klamer laat zien welke fundamentele veranderingen in de economie moeten plaatsvinden en schetst het belang van aansluiten bij de verlangens en zorgen van concrete mensen. Hans Boutellier (Verwey‐Jonker Instituut) en Annemarth Idenburg (WRR) wijden ons in op het gebied van maatschappelijke improvisatie. In 7 improvisatie‐studio’s worden de bezoekers uitgedaagd een aantal van die veranderingen aan te pakken. De studio’s richten zich op het creëren van samenwerking rond thema’s als: 

‐ voedsel uit de regio;
‐ kerken werken aan duurzaamheid;
‐ samenwerking tussen vrijwilligers en professionals;
‐ een verantwoord geldstelsel;
‐ verantwoorde belasting;
‐ nieuwe business modellen en wederkerige waardecreatie;
‐ een nieuw perspectief van duurzaamheid. 

Het volledige programma van de dag is te vinden op www.stichtingoikos.nl/onzetoekomst. 

De conferentie wordt georganiseerd door Stichting Oikos, met support en medewerking van ICCO, Cordaid, Milieudefensie, Platform Duurzame en Solidaire Economie, Economy Transformers, Kerk in Actie, Kerk en Wereld, Greenwish, VBDO, Urgenda, Tax Justice NL, Our Common Future 2.0, Nationaal Platform Rio+20 NL en NCDO.

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *