Doopsgezinde Gemeente Utrecht

Al in 1530 woonden er dopers in de stad Utrecht. Uit verhoren blijkt dat zij in 1562 bijeenkwamen in verschillende particuliere huizen. In 1618 kocht oudste Jan van der Voort een huis met toebehoren in de Jufferstraat, dat als kerk fungeerde.

In 1771 kochten enkele doopsgezinde broeders de voormalige brouwerij De Witte Leeuw aan de Oudegracht, om deze tot kerk te laten verbouwen. Nog voordat het nieuwe gebouw in gebruik werd genomen, schafte de doopsgezinde gemeente – als eerste van Nederland – een kerkorgel aan. Nog altijd komen de Utrechtse doopsgezinden in deze kerk samen.
In de loop der tijd wisselde het ledental sterk: er waren ongeveer 150 leden in 1611, ruim driehonderd in 1649, tachtig in 1836, en meer dan duizend in 1940, onder wie veel leden van buiten Utrecht. Ook zorgde de Gemeentedagbeweging voor nieuw elan binnen de doopsgezinde broederschap, en verschillende Utrechtse dominees, zoals ds. Glasz en ds. Wuite, waren erg geliefd.
Tegenwoordig telt de gemeente 160 leden en vijftig vrienden. Utrecht is een actieve gemeente met o.a. bijbelgroepen (ook in De Bilt en Maarssen), een jongerengroep, een startersgroep, en een maandelijkse ‘Taizé aan de gracht’-samenkomst.

Predikanten: ds. Alex Noord en ds. Anneke van der Zijpp
www.doopsgezindutrecht.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *