Dood door schuld. Zeker geen doodslag

De vader van Floor van der Wal had het onlangs in het Parool niet beter kunnen verwoorden. De dood van zijn dochter voelt als ‘een nimmer aflatende messteek’. De jonge cabaretiere werd ’s nachts op het Mercatorplein doodgereden door een jongeman, die verwijtbare manoeuvres had gemaakt en na het ongeluk was doorgereden. Die stekende pijn herken ik als geen ander, nadat een motorrijder in oktober 2009 mijn echtgenote en moeder Jennifer (41) op een zebrapad had aangereden. Zij overleed in het ziekenhuis.

Het slechte nieuws voor de nabestaanden van Floor: De pijn zal nooit verdwijnen. Het goede nieuws is dat de pijn beheersbaar wordt, soms niet maar vaker wel. Wat ik mezelf en mijn twee zoontjes heb voorgehouden, is dat haat de slechtst denkbare raadgever is. Hoe verleidelijk, begrijpelijk en vanzelfsprekend ook, het leven wordt moeilijk als je je laat leiden door woede jegens de dader en door frustratie over de rechtsgang. Rouwen om de dood van je geliefde is al zwaar genoeg.

De vader van Van der Wal voelde naar eigen zeggen nog twee messteken. Toen de dader tot ‘slechts één jaar cel’ werd veroordeeld, en onlangs toen bekend werd dat Mohamed S. vroegtijdig uit de gevangenis kwam. Zijn advocate Bénédicte Ficq heeft zich verbaasd over de commotie rondom de vrijlating, en dat kwam haar afgelopen zaterdag in deze krant op een hoop negatieve kritiek te staan. Die is volgens mij onterecht.

Ficq was mijn advocate toen de motorrijder werd vervolgd wegens ‘dood door schuld’. Ik wilde de beste juridische bijstand omdat de dader geen willekeurige deelnemer was aan het verkeer. Het ging om een motoragent. Het enige wat ik wilde, was waarheidsvinding. Waarom reed de motoragent door rood terwijl mijn vrouw met het licht op groen een zebrapad overstak? Wat ging er aan vooraf? En nog belangrijker: Ik wilde per se voorkomen dat het Openbaar Ministerie en de politie de zaak zodanig zouden afzwakken dat de motorrijder vrijuit kon gaan.

Er zijn genoeg mensen die het bespottelijk, beledigend en verdrietig vonden dat de veroordeelde motoragent ‘slechts een taakstraf en tijdelijke ontzegging van de rijbevoegdheid’ kreeg opgelegd. Vergelijkingen worden nu gemaakt met de zaak Van der Wal. Enkele verschillen. Mohamed S. reed niet door rood (verzachtend). Hij reed door en ontkende aanvankelijk (verzwarend). ‘Mijn’ dader reed door rood, en had volgens getuigen eerder ook al door rood gereden en roekeloos gemanoeuvreerd. Overeenkomsten: Beide daders reden te hard. Hun daad was verwijtbaar en voorkoombaar. Kortom, dood door schuld. En zeker geen doodslag.

Hoezeer je je ook kunt opwinden over een te hoge of een te lage straf, dat is en blijft voorbehouden aan de rechter. Kamerleden, die zich laten opjutten door een allochtone voornaam en Kamervragen stellen, hebben zich al helemaal niet te bemoeien met individuele rechtszaken. Je kunt boos worden over de (ontbrekende) oprechtheid van een spijtbetuiging die of te makkelijk of te laat wordt gedaan. Dat is zo zinloos. Wraak en haat hebben geen zalvende werking.

Wat ik nimmer zal vergeten, zijn de radeloze en schaamtevolle ogen van de motoragent die, vlak na het vonnis, tegenover mijn kinderen plaatsnam. Die zeiden veel meer dan duizend uitgesproken excuses hadden kunnen doen. Onze vergiffenis was net zo zwaar als zijn verontschuldiging. Dat hij en wij dat toch hebben gedaan, zal de pijn nooit wegnemen. Hooguit verzachten. Bij deze een uitnodiging aan de familie Van der Wal en Mohamed S.: Kom samen. Indien gewenst met mijn bemiddeling. Want geloof me, het helpt.

Tim Overdiek

Amsterdam

[Bron]

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *