Dominee?

Zomeravond, het schemert. De wijn fonkelt in het laatste licht. Het is dat wonderlijk fragiele uur van de dag dat grappen ineens kunnen omslaan in serieuze ontboezemingen, dat gesprekken bijna als vanzelf diepgang krijgen.

‘Ik kan er nog steeds niet bij,’ zegt ze ineens. ‘Dat jij, van alle mensen, dominee bent. Ik weet nog dat je je voorstelde op de eerste ouderavond bij de kleuters en dat ik dacht: een dominee? Ik vond het echt eng. Maar als ik je dan hoorde praten op het schoolplein leek het helemaal niet op een dominee…’ Anderen vallen haar bij. Dat roept vragen op: ‘bid jij nou veel?’(nauwelijks) tot ‘geloof je echt alles wat er in de Bijbel staat?’(zeker niet), van ‘je put er zeker veel troost uit hé?’ (ik hoefde nog niet getroost te worden) tot ‘maar heb je dan helemaal niks met het Boeddhisme? Dat is toch veel mooier?’ (Vast).

De mensen om mij heen kennen het verschijnsel ‘dominee’ alleen van verhalen van grootouders of van tv. En dat beeld steekt schril af bij mijn werkelijke aanwezigheid. Vaak heb ik het gevoel geen woorden of tijd genoeg te hebben om vooroordelen zorgvuldig af te breken en dat wat mij bezielt duidelijk over te brengen. De oude woorden en beelden lijken karikaturen. Als bidden niet langer herkend wordt als een manier van leven, maar slechts als een vorm van reli-kitsch (zo’n zoet prentje van een knielend kindje in nachtjapon)…of als ‘heilig’ alleen nog maar geassocieerd wordt met ‘schijnheilig’ en onmiddellijk discussies oproept over misbruik van misdienaars of de ‘tv op zolder’… hoe kan ik dan lang genoeg ruimte scheppen om ook maar een glimp van mijn verwondering en vertrouwen te tonen? Welke woorden, welke beelden voldoen dan nog om duidelijk te maken wat mij raakt tot in het diepst van mijn mens-zijn? Hoe lang kan een zomeravond duren?

Zomernacht, sterren fonkelen in het laatste glas. Het is dat wonderlijke uur van de waarheid die zo vele stemmen kent. En juist mijn gestamel, mijn zoeken naar woorden, vindt gehoor bij de mensen om mij heen. Wonderlijk, niet?

Wieteke van der Molen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *