Dol

Wij hebben een mooie afvalmaand januari in het verschiet dankzij onze spirituele weegschaal. Een half jaar geleden besloten wij tot de aanschaf van nu-eens-een-echte-weegschaal.

Enkele rigoureuze lijnpogingen konden op de oude weegschaal maar matig geadministreerd worden en we wilden nu wel eens tot op de ons weten waar we met ons lichaamsgewicht aan toe waren. We schaften een vet model van een topmerk aan en gingen ons na de vakantie hierop wegen. Groot was onze vreugde dat bij eerste weging het glanzende plaatje een gewicht meldde dat drie kilo lag onder dat wat zijn shabby voorganger had aangegeven. Dat gold voor ons beiden, voor onze zoon en ook voor Australische familie die op bezoek was en voor het bestrijden van hun jetlag elk uur kraaiend plaatsnam op de schaal.

Het werd nog mooier, want elk volgende weging kwam lager uit dan de vorige. We verheugden ons over ons eetpatroon, bewegingsdrang en matigheid. Daar was echter niets in veranderd. Toen ik drie maanden later tien kilo lichter was geworden zonder er echt iets voor te doen, werd ik bezorgd. Want mijn gevoelsgewicht bleef steevast op het oude, hoge niveau. Omdat ik bang was dat ik iets onder de leden had, bezocht ik de huisarts. Daar gaf de weegschaal het vertrouwde voorzomerse gewicht aan en hoewel dat flink te hoog is, verliet ik huppelend de praktijk.

Omdat de ontwikkeling doorzette, begonnen wij onze weegschaal met andere ogen te bezien. Het designplaatje werd onze regressiemeter. We passeerden verschillende stadia in ons leven met terugwerkende kracht en werden bevangen door nostalgie. ’80 kilo vanmorgen, weet je nog?’ zei ik dan. ‘Ja’, zei zij dan met vochtige ogen. Het onderlinge verschil bleef tot haar vreugde gehandhaafd. Zo bereikte ik het gewicht van mijn studentenleven, van die graatmagere slungel met zijn wapperende haardos. Vlak voor de Kerst had ik het gewicht van toen ik 14 was en warme herinneringen bevingen me, naast de wanhoop van de puberteit.

We gaan doorzetten met onze regressie en ik weet zeker dat als ons gewicht nog zeven pond bedraagt er iets bijzonders gaat gebeuren. In dit tempo zal dat voor mij begin 2013 zijn – en wiskundigen kunnen nu mijn startgewicht berekenen. Een dolle weegschaal: sommigen noemen het een defect, wij noemen het zingeving.

Bron: Volzin

Willem van der Meiden
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *