Doe niet aan goede voornemens

“Leef in het nu en van moment tot moment”, is het advies van coach en auteur Annemarie Postma, die het boek Leven in acceptatie schreef. Doe daarom niet aan goede voornemens voor het nieuwe jaar. 

Het nieuwe jaar is er en veel mensen stelden goede voornemens op. Stoppen met roken en een paar kilo afvallen zijn jaarlijks terugkerende idealen. Echter; het lukt ons niet altijd om het vol te houden. Hoe kan dat? Annemarie: “Mensen racen veel te veel van A naar B; in hun gedachtes, hun acties, hun werk… Nergens is ruimte om bewust stil te staan bij het moment waarop je leeft”. En daar gaat het mis. “Mensen stellen vaak een doel. Bijvoorbeeld: in maart wil ik gestopt zijn met roken, of in april wil ik tien kilo kwijt zijn.”

Volgens Annemarie is een oefening in het NU het enige goede voornemen dat je kunt hebben. En tegelijkertijd kan dat natuurlijk eigenlijk niet eens een voornemen zijn: een voornemen gaat over de toekomst, en NU is nu – niet straks of later.

Als je jezelf helemaal accepteert zoals je bent, kun je misschien zelfs gaan zien waarvoor die gewoontes staan. Waaróm je rookt, of drinkt of eet. Misschien kauw of slik je iets weg. En als dát dan tevoorschijn mag komen, omdat je jezelf werkelijk accepteert, dan verdwijnt de behoefte aan ‘slecht’ gedrag meestal vanzelf. Bovendien kun je volgens Annemarie alleen NU iets veranderen, niet straks, maar echt alleen NU, en daarom ook elk moment opnieuw. Dus waarom er vandaag niet mee beginnen?

Bron: Unieboek/Spectrum
Foto: Alexander Fritze/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *