Docu-tip: Met Nieuwe Ogen

Als je alles weer voor het eerst zou kunnen zien, wát zou je dan zien? Verschilt dat met wat je nu om je heen ziet? Wat zie je echt en wat denk je te zien? Je weet wat de kleur rood is, hoe een huis eruitziet of een vogel. Maar zie je het nog echt?

Durf je te twijfelen aan wat je ziet? Of je erover te verwonderen? Nadat filmmaakster Tamara Miranda was bevallen van haar zoon Djamilo, zag ze door zijn ‘nieuwe ogen’ een wondere wereld die ze ergens was kwijtgeraakt.
Hoe ziet de wereld eruit van iemand die alles voor het eerst aanschouwt? Tamara Miranda volgt de ontwikkeling van de blik van haar zoon Djamilo gedurende de eerste jaren van zijn leven. Een magische ontdekkingstocht. 

Klik hier voor de uitzending van Holland Doc

Verder in Met Nieuwe Ogen:

Stichting Pedagogiekontwikkeling 0-7 werkt in Brede school De Kraal met de “Sporen van Reggio pedagogiek”, die in het kort neerkomt op de ‘pedagogiek van het luisteren’, in plaats van een ‘pedagogiek van het vertellen’. Peuters en kleuters leren er zich vanuit hun eigen nieuwsgierigheid en begeleid door pedagogen en kunstenaars te verwonderen over alles om hen heen.

Aan de andere kant van de wereld volgt de Japanse fotografe Rinko Kawauchi al meer dan vijftien jaar haar eigen familie. Deze en andere foto’s over het dagelijks leven, waar zowel geboorte, dood en de afwas deel van uit maken, zijn inmiddels wereldberoemd. 

Het zijn niet de grote perspectieven, maar juist de kleine, intieme werelden waar de documentaire in duikt. Hoe zou de grote wereld eruitzien als de mensen meer met ‘nieuwe ogen’ naar hun kleine wereld zouden kijken? Wat als kinderen opgroeien met leren zich te verwonderen, in plaats van meningen en oordelen over henzelf en elkaar te vormen? 

Met Nieuwe Ogen is een ontdekkingstocht door werelden waar we normaal gesproken aan voorbij lopen. De film laat je meekijken zonder pasklare antwoorden te geven, op zoek naar een eigen manieren van kijken.

Coproductie met Humanistische Omroep

[bron: Bonanza]

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *