Die lange, lange weg

Toen besloot ik te gaan lopen. Op dat moment – de zon was net op – zette ik mijn eerste stappen. Op dat moment was de wereld even van mij. Voorbij bomen en bergen. Voorbij gras en grond. Voorbij wind en wegen. Voorbij dat ene moment van absolute afgrond. Column door Kalle Brüsewitz.

Ik zie sloten en graslanden, nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Ik zie bomen, netjes in een rij. Ik zie auto’s op een snelle weg. Ze staan stil. Ik loop en loop en loop. Het is hier rustig. Het is hier zo oorverdovend rustig. De zon is net op en ik loop naar er naartoe.  Hoe verder ik loop hoe hoger de zon.

Ik zie heuvels, kastelen, bossen. Ik zie satire. Ik zie oudejaarsnacht. Ik zie onrust. Het is hier zo westers. Het is hier zo oorverdovend westers. Ik zie auto’s op een snelle weg. Ze rijden hard. Rond draai ik, rond en rond. Zover ik kan kijken is weg. De weg is lang. De weg naar het Oosten. En dan, dan is de zon hoger dan hoog.

Ik zie grijs, stil en hoog. Ik loop en omzeil de gaten in de weg. Contrast tussen buitenwijk en binnenstad. Heden en verleden. Intens grijze treurigheid, weelderig gouden deuren, klaterend blauwe rivier. Ik zie auto’s, blinkend in de zon. De weg is nog lang. Ik loop en loop en loop.

Ik zie torens, bootjes, wierook. Ik loop en loop en loop. Het is hier druk. Zo ongelooflijk druk. Marktkraampjes en winkeltjes. Waterpijpen en kerken die moskeeën zijn. Bootjes dobberen op de grens tussen west en oost. Die lange meanderende moeilijke weg. De zon zakt achter me langzaam weg. De dag komt te einde. Die weg naar het Oosten is bijna van mij.

Ik herken het hier. De mensen, de huizen. De glimlach en de boosheid. De wanhoop en de troost. De drang om hun kinderen een beter leven te geven dan zijzelf hadden. Het zoeken naar geluk. Ik herken het hier. Het is als thuis. Het is hetzelfde in een ander decor. De weg was lang – ik ben uitgeput – maar gaf me zoveel moois. Ik zie auto’s en mensen en drukte en stilte. Ik zie zon en regen. De weg naar het Oosten is een weg vol verrassingen. De weg naar het Oosten is een weg naar mezelf.

Photo Credit: grand Yann via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *