Column: die eindeloze nietsontziende mening

Laten we een onderscheid maken. Een beschaving hangt of valt met de vrijheid van meningsuiting. Hoe grof en hoe ongenuanceerd meningen ook zijn. Hoe dwars tegen alles in en totaal buiten proporties ook. Elke mening moet kunnen worden gezegd. Elke mening moet ruimte krijgen. Altijd. Overal. Door iedereen. En als je te ver gaat is er een rechter die een grens kan trekken. Objectief. Altijd objectief. Door Kalle Brüsewitz.

Laten we onderscheid maken. Een beschaving hangt of valt met de vrijheid van meningsuiting. Grof en ongenuanceerd is prachtig, maar ook zo makkelijk. En het heeft niets te maken met het kwetsen van anderen of het rekening houden met anderen, zoals Jantine of Ria ons laat inzien. Het is niet zo eenvoudig. Beschaafd is het wel, eenvoudig is het niet. Vragen om rekening te houden met een ander is nou eenmaal onbegonnen werk. Er zijn gewoonweg teveel anderen. En daar moet je dan allemaal rekening mee houden? Onmogelijk.

Laten we onderscheid maken. Laten we het dan anders proberen. Ik denk dat beschaving en vrijheid van meningsuiting op een andere manier met elkaar verbonden zijn. Beschaafd en vrij zijn niet diegene die de ruimte nemen om alles te zeggen, maar beschaafd en vrij zijn diegene die de vrijheid hebben om na te denken over wat ze zeggen en willen zeggen en ervoor kun kiezen het niet te zeggen. Dat is beschaving. En dat je dan toevallig ook nog eens rekening houdt met een heleboel mensen is alleen maar een prachtige bijkomstigheid. Wees vrij. Kies de juiste woorden en kies om sommige dingen niet te zeggen. Voorbij die eindeloze nietsontziende mening.

Photo Credit: Marcela McGreal via Compfight cc

Kalle Brüsewitz
Kalle Brüsewitz (soulchecker.nl) is afgestudeerd in de theaterwetenschappen en kunsteducatie en is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek en kunsteducatie. Hij noemt zich SoulChecker en zoekt naar dat waar mensen zich geraakt door voelen; in kunst, politiek en religie. Ook werkt hij als coördinator in een Aanloopcentrum voor iedereen die behoefte heeft aan koffie en een praatje.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *