Denken op de plaats rust

Ontwerp van een filosofische levenskunst. 

In deze cursus bespreken we de mogelijkheid van het ontwerpen van een filosofische levenshouding, waarin het onbestemde, het zelf of de ziel nadrukkelijk in het spel worden gebracht. 

Uitgangspunt vormt de slotzin van het nieuwe essay van Henk van der Waal ‘Denken op de plaats rust’: ‘Door het beoefenen van het denken, het ons inlaten met de kunst en het ons openstellen voor de liefde kunnen we een levenshouding ontwerpen die het aan de natuur gunt om te verwijlen in haar grote zwijgen, aan de politiek om via het serieus nemen van de wederzijdse aanspraak menselijkheid tot stand te brengen en aan de mens om opgetogen denkend, dichtend en beminnend stem te geven aan het onbestemde.’

De cursus onderzoekt de filosofische notie van het onbestemde of de ziel in het werk van diverse auteurs (Plato, Bergson, Nietzsche, Weil) en probeert tevens de filosofische en existentiele draagwijdte ervan te bepalen. In hoeverre heeft de ziel of het onbestemde met de ervaring van een innerlijke tijd te maken? Waarom noemde Nietzsche de fase die voorafgaat aan elk creatief proces ‘de windstilte van de ziel’? 

Docenten: Henk van der Waal en Joke J. Hermsen

Data: 6 bijeenkomsten van dinsdag 5 februari t/m dinsdag 12 maart 2013

Tijd: van 20:00 tot 22:00 uur 

Locatie: MHT9, Maarten Harpertszoon Trompstraat 9 hs, Amsterdam – West

Joke J. Hermsen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *