Delen van het goede leven

La Scuola | Academie voor Levenskunst, bestaat 5 jaar en vierde dat onlangs met de boekpresentatie van het nieuwe boek van één van de oprichters van La Scuola: “Aanwijzingen voor het goede leven” van Erik Pool. Welmoed Verhagen, projectleider bij Zinweb, doet verslag.

Doe ik ertoe?

Al onze vragen
aan en over het leven dat we leiden,
ballen samen
in één prangende kwestie.
Kortweg
en voor sommigen pijnlijk geformuleerd:
‘Doe ik ertoe?’

Bovenstaande is een stukje van een citaat uit het boek van Pool dat tijdens de boekpresentatie werd voorgedragen door woordkunstenaar Ellen Pieters. Uiteindelijk komt het daarop neer: doe ik ertoe?

Ruimte van vragen

Filosoof Jos Kessels vertelt aan de hand van Socrates over het belang van dit boek. Wat is nou precies het goede leven? Leef je het juiste leven? En hoe weet je wat het goede is? Je kunt in je leven en werk alleen geïnspireerd bezig zijn als je de ruimte van die vragen durft te betreden. Het boek van Erik Pool, zo zegt Kessels, gaat over die ruimte. 

Valentina Elèni, één van de beste singer-songwriters 2014 van het gelijknamige VARA-televisieprogramma, zong een aantal prachtige liedjes waarbij ze zichzelf op haar gitaar begeleidde. Valentina is een prachtige jonge vrouw, kwetsbaar en open, helemaal passend bij de middag. Zij bracht onder andere het lied ‘Kleed je aan’ ten gehore (zie hieronder).

“Geen mens kan om zichzelf heen”

Deze zin uit ‘Tonio’ van A.F.Th. van der Heijden was leidend bij het schrijven van zijn boek, zegt Erik Pool. Alleen via de gang naar binnen, kan een mens het goede leven leven. Probeer je jezelf te ontlopen, dan kom je jezelf genadeloos tegen.

Wat is het goede leven?

Deze middag én het boek zullen deze vraag niet beantwoorden. Het boek biedt geen pasklare oplossingen. Jammer wellicht, maar ook logisch natuurlijk: want wie heeft op dit gebied de waarheid in pacht? Wat is een goed leven? En voor wie dan? En hoe doe je dat? Het boek heet ‘Aanwijzingen voor het goede leven’ en geeft richtingen en inspiratie, aan de hand van grote denkers als Plato en Foucault. Het is aan jezelf om de eerder genoemde moeilijke ruimte te betreden en je af te vragen: wat betekent dit voor mij? Neem ik dit over of leg ik het naast me neer? We kunnen immers niet het leven van een ander boetseren, dat moet en kan iedereen zelf doen.

Morgen een recensie van het boek ‘Aanwijzingen voor het goede leven’… en een speciale actie waarbij we een exemplaar van dit boek mogen verloten voor Zinweb’s actie ‘Geef zingeving‘.

VrijZinnig
Dit artikel verscheen eerder in het blad VrijZinnig. VrijZinnig is het kwartaalblad van de Vereniging van Vrijzinnige Protestanten, een beweging voor eigentijds geloven.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *