Delen is vermenigvuldigen: Gooi je netwerk open!

De kracht van online social networking is dat het netwerk van jouw netwerk voor jou toegankelijk wordt. Dit tweede- en derdegraads netwerk is vele malen omvangrijker en meer divers dan jouw eigen eerstegraads netwerk. Op die manier kan jij jouw doelen veel makkelijker, effectiever en efficiënter bereiken.

Thomas Jefferson: “He who receives ideas from me, receives instruction himself without lessening mine; as he who lights his taper at mine receives light without darkening me”

Voor mij persoonlijk zijn LinkedIn en Twitter goud waard. Ik werk met heel veel verschillende maatschappelijke thema’s en zal in geen enkel thema een specialist worden. Maar om van waarde te zijn voor mijn klanten, mijn publiek, wil ik er wel voldoende over weten om te ontdekken hoe social media en netwerkdynamiek voor hén van waarde kunnen zijn.

Hoe gebruiken boeren, welzijnswerkers, topambtenaren, gemeenten, medezeggenschapsorganen, goede doelen, kwaliteitsmanagers, duurzaam bouwers etc.. social media als hefboom op hun werk? Waar zitten de koplopers, de kartrekkers en de “first followers” bij deze groepen mensen?

Op LinkedIn zoek ik wie er in de tweede of derde graad van mijn netwerk zitten die te maken hebben met zo’n thema. Wie zit er in mijn eerste graad die die persoon kent en kan ik hem vragen om ons in contact te brengen? Op Twitter “gooi” ik de “zeg ken jij iemand die…” vraag in de groep en krijg ik ook bijna altijd wel iets terug. Dit helpt mij om snel een beeld te krijgen van de groep waar ik voor werk en het thema dat bij hen speelt.

Om hulp te krijgen is het slim om een positieve “whuffie factor” te hebben. Dat is een soort sociaal kapitaal. Een positief saldo krijg je doordat mensen zien dat jij anderen helpt, dat je open en transparant bent. Je wilt dus graag waardevolle verbindingen tussen mensen uit jouw netwerk tot stand brengen. En je gebruikt je beoordelingsvermogen om te bedenken wanneer je dit wel en niet wilt doen. “Nee” zeggen mag!

Let dus vanaf het begin op dat je verbindingen aangaat met mensen waarvan je het ok vindt als anderen zien dat jij met hen verbonden bent. En hou je contacten toegankelijk voor je netwerk.

Lees verder over de kracht van social networking op sanneroemen.nl

Sanne Roemen
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *