Debat: Reframing the message?

‘Zielige beelden van Afrikaanse kindjes met hongerbuikjes en vliegen in hun ogen, dat kan anno 2013 écht niet meer!’, zegt de één. ‘Maar als deze beelden nou het meeste geld opleveren is hier toch niets mis mee?’, brengt de ander hier tegenin.

De discussie over de beelden en frames die ontwikkelingsorganisaties gebruiken is hot en de emoties lopen hoog op. In een tijd dat internationale samenwerking op steeds minder politieke en publieke steun kan rekenen, klinkt steeds vaker het geluid dat een andere, meer positieve en realistische beeldvorming de sector weer in een opwaartse spiraal kan krijgen. Maar om waardevolle verandering te realiseren is het belangrijk te kijken naar welke structurele oorzaken ten grondslag liggen aan de huidige beeldvorming en welke uitdagingen en kansen hierbij naar voren komen. Hoe ‘re-frame’ je internationale samenwerking? Is het tijd voor een ander beeld?

Dit is de kernvraag van het Reframing the message?-debat dat Wilde Ganzen en Vice Versa organiseren. Wij plaatsen ons in het hart van de discussie en gaan het tot op de bodem uitzoeken. Op basis van onderzoek, opiniebijdragen en interviews behandelen wij deze vraag aan de hand van zes thema’s, waaronder ‘De wereld achter de fondsenwerving en communicatie’, ‘De inzet van ambassadeurs voor het ‘goede doel” en ‘Afrika is (g)een land’. Lees het onderzoek, discussieer mee en kom in februari naar het re-framing live event. Lees er meer over op de op website van Vice Versa, vakblad over ontwikkelingssamenwerking.

Bron en afbeelding: Viceversaonline.nl

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *