De wijsheid van religie

Bart Smits – Ons land verliest meer en meer haar morele kompas. Medeoorzaak: een samenleving waarin religie steeds minder een factor van betekenis is. Daardoor dreigen we het kind met het badwater weg te gooien. Immers, christelijke waarden als vergeving en verzoening, solidariteit en tolerantie, raken ondergesneeuwd door het geweld van overdadig materialisme en egoïsme.

Zo hebben banken niets geleerd van de kredietcrisis. De graaicultuur gaat gewoon door. Tweederde van de winst gaat nog steeds op aan bonussen. En mensen die zich door een onjuiste voorlichting diep in de hypotheekschulden hebben gestoken, worden zonder pardon uit hun huis gezet. Mededogen dreigt een onbekend begrip te worden.

Ook bij politici is solidariteit soms ver te zoeken. Zo gaan er stemmen op de hulp aan de allerarmste landen tot een minimum te beperken, en is het gesol met vreemdelingen voor het eens zo tolerante Nederland een beschamende vertoning.

In het vorig jaar verschenen boek Religie voor atheïsten wil filosoof Alain de Botton (1969) religieuze waarden in deze steeds harder wordende samenleving weer een belangrijke plaats geven. Hoewel hij niets heeft met de dogmatische kanten van religie, vindt hij dat de samenleving veel kan leren van het christendom als het gaat om zaken als naastenliefde, gemeenschapszin, ethiek, onderwijs en kunst. En cultuurhistoricus René Cuperus schrijft in de Volkskrant dat religies culturele en morele schatkamers zijn van menselijk inzicht. Zo is het maar net, want die schatkamers kunnen een tegenwicht bieden tegen ongebreidelde hebzucht en onverschilligheid.

Helpen in plaats van in de steek laten. Dat lijkt mij de wijsheid van religie.

Bart Smits is redacteur van Doopsgezind NL. Het septembernummer van dat blad heeft als thema ‘Wat is wijsheid?’, aansluitend bij het jaarthema van de doopsgezinden. Het septembernummer van Doopsgezind NL, met onder meer een interview met Eerste Kamerlid Ruard Ganzevoort, is gratis te downloaden via deze link

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *