De werkelijkheid zelf draagt betekenis en waarde in zich

Het idee dat wij mensen als zingevers tegenover een in wezen betekenisloze wereld staan, is een hardnekkig misverstand van de moderne westerse cultuur, zegt godsdienstfilosoof Niek Brunsveld.  “Wie simpelweg stelt dat het leven geen zin heeft, komt daar gewoon mee weg. En men denkt dan ook nog dat zo’n visie sterke wetenschappelijke papieren heeft.”

Stel je ziet buiten op straat een man die zijn hond slaat. Je reactie is er een van verontwaardiging. De vraag is: bestaat daar een objectieve grond voor? Of is jouw morele verontwaardiging op de keper beschouwd een subjectieve voorkeur bepaald door toevallige omstandigheden als persoonlijkheid en de tijd en cultuur waarin je leeft? Wie heeft er meer gelijk: jij moderne westerling, die opkomt voor dierenwelzijn, of iemand afkomstig uit een cultuur waarin dierenwelzijn geen item is?

Lees verder op DeBezieling.nl

Foto: Davepape/Wikimedia Commons

Claudia Pietryga
Claudia deed zowel een sociaal-agogische als journalistieke opleiding en is alweer bijna tien jaar freelance journalist. Ze schrijft het liefste over maatschappelijke onderwerpen en publiceerde onder meer stukken in de Flair, Hallo Jumbo, Spits, Het Parool, diverse blogs, lokale bladen en uiteenlopende (online) media voor met name ondernemers.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *