De vrouw moet zwijgen

´Zo staat het niet in de bijbel’ riep ik vertwijfeld, toen ik lang geleden met mijn kersverse echtgenoot voor het eerst naar een Hervormde kerkdienst was geweest. De predikant zei nota bene vanaf de preekstoel dat vrouwen niet ondergeschikt hoefde te zijn aan mannen, dat ze bijvoorbeeld best dominee konden worden… stel je voor! Het was tot die tijd – ik was 21 – zelfs nog nooit in mijn hoofd opgekomen.

Al die teksten, die het tegenovergestelde zeiden, legde hij die zomaar naast zich neer?!

Een afspraak met de dominee was snel gemaakt. Niet alleen strikte hij me onmiddellijk voor jeugdouderling, hij legde ook geduldig uit dat de Bijbelschrijvers weliswaar zeer geïnspireerd waren, maar ook mannen van hun tijd. De bijbel wemelt van de tijdgebonden regels, waar we ons niet meer aan houden. We stenigen niemand (‘ja, maar dat was het oude testament’ zei ik slim) ‘we houden geen slaven’ ging hij onverstoorbaar door. ‘En waarom dacht je dat er zoveel gepraat wordt over die ongehoorzame vrouwen?! Omdat ze in de ogen van de apostelen veel te veel praatjes hadden natuurlijk! 

Jezus zelf had nota bene een vrouw als eerste de Paasboodschap laten verkondigen! Er was heel wat redeneertalent nodig om dat weer weg te poetsen. En wat dacht je, dat God mensen schept, en dan roept ‘wacht even, de helft moet voortaan haar mond houden en gehoorzaam zijn?’  Dat is toch zonde van al dat potentieel, al die wijsheid, kennis, talenten?’ Daar had hij een punt. Ik moest toegeven: een leven lang gehoorzaam mijn mond houden – het zit echt niet in mijn natuur.

Rini Rikkert
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *